Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Mor och son misstänks ha lurat till sig nio miljoner

Publicerad 2014-06-06

37-åringen gav löften om bra investeringar - och lurade till sig nio miljoner kronor från privatpersoner, misstänker polisen.

Pengarna spenderade han på lyx, resor, och flera hundra hotellnätter.

– Några har blivit fullständigt ruinerade, säger Rolf Lohse som företräder de drabbade, till LTZ.

Den omfattande bedrägerihärvan började nystas upp 2011 då flera anmälningar kom in till polisen. Först i februari greps den nu åtalade mannen på Radisson Blu i Stockholm – där han bott 212 nätter.

Nu har rättegången inletts mot mannen och hans mor.

37-åringen har åtalats för 35 fall av grova bedrägerier. Hans 76-åriga mor står medåtalad på de flesta punkter.

Utgav sig för att vara pilot

De båda misstänks ha lurat till sig pengar genom att utge sig för att kunna fixa ”lönsamma investeringar”. Ibland har 37-åringen sagt att han är pilot på British Airways – och kan ordna fram biljetter till bra priser. Vid andra tillfällen har han sagt att han företräder en bank i London.

I vissa fall misstänks han och mamman ha förmått människor att betala hutlösa summor för att han ska ”rentvås” från tidigare brott. Ett par lånade ut över en miljon kronor till de båda. En kvinna förde vid 95 tillfällen över sammanlagt 2,2 miljoner kronor till dem.

Merparten av de drabbade bor på en ort i Jämtland.

Polisen har i den omfattande utredningen granskat mejl och transaktioner samt 37-åringens mobiltelefon.

Tog paus för att skriva bok

I telefonen finns semesterbilder från Europas alla hörn. 37-åringen har fotograferat kända byggnader, lyxiga middagar, smycken och bilar.

2008 träffade han en flygvärdinna från Ukraina som han blev tillsammans med. Även för henne utgav han sig vara en pilot från British Airways.

– Men de senaste åren arbetade han inte där utan skrev på en bok, berättar hon i förhör.

De båda träffades en gång i månaden på olika håll i världen. När hon kom till Stockholm bodde han alltid på Radisson Blu.

– Vi träffades i Europa för det mesta. Paris, Madrid och Berlin.

37-åringen är tidigare dömd till ett långt fängelsestraff för omfattande bedrägerier. Bland annat utgav han sig för att företräda en bank som inte existerade.

Rättegången är planerad till 17 dagar. Både mannen och hans mor nekar till brott.