Kidnappad 5-åring söks nu i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-17

Danska polisen har utfärdat gränslarm

Den 5-årige danske pojken fördes bort av tre maskerade män.

Ett gränslarm har utfärdats och den svenska polisen spanar efter pojken.

– Vi hoppas bara att Oliver blir hittad oskadd. Hjälp oss att hitta honom, säger pojkens familj till danska B.T.

Den danska polisen söker efter Oliver och rikslarm har utfärdats. Nu är även svenska polisen inkopplad i fallet.

– Det har gått ut ett gränslarm men det är danskarna som håller i insatsen, säger Mikael Persson som är informatör vid länskommunikationscentralen i Skåne och Blekinge till aftonbladet.se.

Vad innebär gränslarmet för er del?

– Det innebär att man håller utkik efter pojken vid gränserna. Vi har ett signalement och andra relevanta uppgifter och bedriver allmän spaning.

Stulna nummerplåtar

Femårige Oliver hade precis blivit hämtad på dagis i Virum norr om Köpenhamn av sin mamma när tre maskerade män i en mörk kombi slet ut honom ur bilen och körde i väg från platsen.

– Två av dem håller fast mamman, medan en tredje griper tag i barnet och tar in honom i kombin, säger polisens spaningsledare till B.T.

Händelsen inträffade vid 16.30-tiden i går och polisen drog snabbt igång en omfattande insats för att försöka spåra den svarta kombi som de tre männen körde från platsen i. Under natten kunde polisen konstatera att nummerplåtarna från en bil i Albertslund stals ett dygn tidigare. Siffrorna på de plåtarna var YJ 32 787.

– Vi utgår från att de nummerplåtarna satt på kidnapparnas bil, sa biträdande polisinspektör Henning Svendsen vid Nordsjällandspolisen.

Oklart motiv

Kidnapparnas motiv är fortfarande oklart. Men polisen fruktar att kidnapparna kommer att kräva familjen på en lösensumma. Men på torsdagen vill polisen inte svara på om kidnapparna hade hört av med med krav på pengar, uppger B.T.

Ekstrabladet.dk har talat med en familjemedlem:

– Jag är chockerad och kan inte alls förstå vad motivet att kidnappa Oliver kan vara, säger familjemedlemmen.

Båda föräldrarna är av kinesisk härkomst, och familjen äger flera restauranger. Polisen ville dock inte spekulera i om barnet bortrövats i utpressningssyfte.

Tidigare kidnappningsförsök

Tidningen B.T. uppger att familjen råkat ut för kidnappningsförsök tidigare. I mars 1998, alltså för litet drygt tio år sedan, försökte en grupp på fem man på uppdrag av kineser i restaurangbranschen föra bort en då 12-årig pojke från samma familj.

Männens plan var att hålla pojken fängslad i en lägenhet till dess att man fått en begärd lösesumma. Planen misslyckades dock och pojken hittades oskadd.

Bara tre veckor senare lyckades dock samma liga röva bort en 22-årig dotter till en annan restaurangägare.

Hon kidnappades på öppen gata och kedjades därefter fast vid en säng i tre dygn. Redan en timme efter kidnappningen begärde ligan en halv miljon kronor för att släppa henne. Summan steg sedan till tio miljoner. När fadern vägrade betala släpptes dottern av på kyrkogården i Bispebjerg med förbundna ögon.

Stränga straff

Sex män greps senare och dömdes till långa fängelsestraff.

Vid försvinnandet var Oliver som är 130 centimeter lång klädd i blågrön pilotjacka och jeans. På framsidan av jackan sitter ett märke med robotfiguren Ultraman, som förekommer i en japansk tv-serie.