Bolåneräntorna sänks inte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-08

"Löser inte alla problem som bankerna har"

Riksbankens sänkning av styrräntan med en halv procent mottogs med glädje av de svenska bankerna.

Trots det får bostadsrätts- och villaägare vänta på sänkta räntor på sina bolån.

– Osäkerheten på finansmarknaden kvarstår. Men på sikt kommer det här att innebära lägre räntor, säger Ylva Yngvesson, Swedbank.

I vanliga fall när riksbaknken sänker styrräntan brukar bolåneräntorna följa efter. Men bostadsrättsägarna och villaägarna ser ut att få vänta på räntelättnaderna den här gången. Inget av de bolåneinstitut eller banker som aftonbladet.se varit i kontakt med aviserar en sänkning efter riksbankens kovändning i dag.

"En positiv nyhet"

– Det här är en positiv nyhet för hushållen. Det är bra att man sänker räntorna. Men det löser inte alla problem som bankerna har. Vi är i ett läge där räntorna är högre än de varit på flera år och ränteprognoserna är osäkra. Hushållen bör trots det vara glada för det kommer att komma sänkningar men när och hur mycket är inte klart. Det kommer att komma stegvis, säger Ylva Yngvesson, på Swedbank.

För tidigt för sänkningar

Bengt Carlsson, informatör på Handelsbanken är även han försiktig i sina uttalanden om framtidens ränteutveckling för bolånetagarna.

– Man måste först se hur marknaden reagerar innan man vet hur de här nya räntenivåerna sätter sig. Man måste se att riksbankens sänkning slår i genom i bankernas upplåningsräntor innan en sänkning kan bli aktuell. Just nu vet man inte hur det går. Men förhoppningen är att man snart ska kunna göra en sänkning, säger han.

SBAB: långa räntor kan sänkas

Rolf Wibäck, bostadsrättsexpert, SBAB, tror att det kan dröja ett tag innan de rörliga räntorna börjar sjunka.

– Just nu är det väldigt instabilt. Alla avvaktar. Som jag ser det kan de långa räntorna ligga en aning högt nu och kan därför komma att sjunka. De rörliga lånen kommer nog att ligga rätt stilla, säger han.