Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Euroländerna räddar banker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Skjuter till kapital för att rädda viktiga institutioner

I kamp mot klockan mejslade euroländernas ledare på söndagen fram en gemensam hållning till finanskrisen.

Länderna ska skjuta till kapital för att rädda institutioner som är viktiga för det internationella banksystemet.

– Det här är verkligen ett gemensamt åtagande vi gör, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy som hade bjudit in de övriga 14 euroländernas ledare till Paris för att utforma en handlingsplan som skulle ligga klar när finansmarknaderna åter öppnas på måndagen.

Sarkozy sade att den gemensamma handlingsplanen omfattar alla aspekter på den internationella finanskrisen, som galopperat efter investmentbanken Lehman Brothers kollaps under tyngden från den amerikanska bolånekrisen. Kollapsen har därefter fått världens aktiemarknader att störtdyka.

Åtgärderna syftar till att återställa förtroendet för det ekonomiska systemet. Hur mycket pengar euroländerna är beredda att pumpa in i banksystemet avslöjades inte. Enligt den belgiske finansministern Didier Reynders ska euroländerna senast på onsdag bestämma hur mycket pengar som varje land styr över till banksystemet.

Ny krisfas

Hänsyn ska tas till skattebetalarnas och aktieägares intressen när staten går in för att rädda finansinstitutioner. Statligt kapital för att rädda en institution ska också åtföljas av en rekonstruktionsplan.

Det rör sig om en rad åtgärder som ska vara på plats fram till årsskiftet.

– Krisen har de senaste dagarna gått in i en ny fas som gör det oacceptabelt att söka uppskov eller inta en sköta-sig-själv-attityd, sade Sarkozy.

Enligt Sarkozy ska Frankrike, Tyskland, Italien och ”andra länder” presentera sina nationella planer på måndagen. För Frankrikes och Tysklands del har det talats om räddningspaket på flera hundra miljarder euro.

– Vi har stakat ut rätt kurs för Europa, för våra företag och våra invånare, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Han trodde att handlingsplanen kan sätta stopp för den pessimism som breder ut sig på marknaderna.

Täta kontakter

Inför mötet lovade Finlands statsminister Matti Vanhanen att stå i kontakt med EU-länder utanför eurozonen, framför allt Sverige.

– Vi har varit väldigt aktiva, inte minst tillsammans med Danmark och Finland, och många har också frågat Sverige eftersom vi har djup erfarenhet när det gäller bankkris och dess hantering, sade statsminister Fredrik Reinfeldt till TT efter den tv-sända partiledarledardebatten på söndagskvällen.

– Det är viktigt att vi får trafikregler där vi är tydliga med det nationella ansvaret och som säkerställer att notan inte hamnar hos skattebetalarna, sade han vidare.

Robert Bergqvist, chefekonom vid SEB, tolkade euroländernas överenskommelse positivt.

– Nu håller vi verkligen på att få ihop ett skyddsnät för Europas finansiella system. Vi börjar att se strukturerna och konturerna för hur man ska lösa problemen. I USA har man strukturen men syr fortfarande på skyddsnätet, sade han.

TT-AFP