Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fjellner vill öppna för spel - sambon lobbar för spelbolag

Publicerad 2013-10-10

Här propagerar moderaten Christofer Fjellner i EU-parlamentet för att öppna upp den svenska marknaden för internationella spelbolag.

Samtidigt är hans sambo lobbyist för speljätten Betfair.

– Det här en sådan uppgift som absolut borde vara registerförd och väl tillgänglig, säger den tidigare FP-politikern, Olle Wästberg som är starkt kritisk till den dåliga insynen i lobbyvärden.

Christofer Fjellner har suttit i EU-parlamentet sedan 2004, han var dessförinnan ordförande för Moderaternas ungdomsförbund.

En av de frågor han har arbetat flitigast med är spelpolitiken i Europa.

Christofer Fjellner är mycket kritisk till att vissa medlemsländer, som Sverige, har sitt eget regelverk. Han vill öppna upp spelmarknaden för de stora internationella bolagen.

Bloggar och twittrar

Han har drivit frågan i EU-parlamentet, har skrivit debattartiklar och tar ofta upp ämnet på sin blogg och på Twitter.

Samtidigt tillhör Fjellners egen sambo Erika Janson den mäktiga spellobbyn. Hon är anställd som lobbyist på spelbolaget Betfair, en av de största aktörerna på marknaden för onlinespelande. Hon är ansvarig för public affairs på den svenska marknaden och har i den egenskapen krävt att det svenska spelmonopolet ska hävas.

Erika Janson har hoppat fram och tillbaka mellan jobbet som spellobbyist och politisk tjänstgöring vid EU-parlamentet. Innan hon och Christofer Fjellner blev ett par var hon hans rådgivare i Bryssel. Jobbet på Betfair har hon haft sedan 2011.

Trots att det i Moderaternas etiska riktlinjer står att förtroendevalda inte får utsätta sig för risken att hamna i jävsituationer eller jävsliknande situationer, fortsätter Christofer Fjellner att flitigt debattera just spelfrågan.

Talade på konferens

I april i år var både han och hans sambo talare på en internationell konferens för aktörer på spelmarknaden på  Grand Hotel i Stockholm.

Folkpartisten Olle Wästberg är en av dem som reagerat starkt efter Aftonbladets avslöjanden om de nära kontakterna mellan lobbybranschen och politiken. Han vill införa ett öppet register i svensk politik över lobbyister. Det ska framgå vilka uppdragsgivarna är och vilka politiska kontakter som tas.

Borde det framgå i ett sådant register om en politiker är sambo med en lobbyist och driver samma politiska linje?

– Ja, det är absolut en sådan sak som borde vara öppen. Människor ska självklart få vara kära i vem de vill, men just en sådan sak tycker jag ska vara transparent, säger han.

”Lagstiftar inte”

Christofer Fjellner ser inga problem med att han fortsätter driva frågan om att öppna spelmarknaden för privata bolag.

– Hennes engagemang i den frågan fanns långt innan vi träffades och det gjorde mitt också, säger han.

Fjellner anser inte att han är jävig i och med att han sitter i EU-parlamentet och inte i den svenska riksdagen.

– Jag lagstiftar inte på den arenan där hon är verksam. Jag skulle exempelvis inte vilja sitta och reglera spelfrågor i finansdepartementet i den rollen.