Så ska fler unga rösta

Publicerad 2014-05-10

Valdeltagandet bland unga befaras bli lågt men allt fler ansluter sig till Aftonbladets kampanj #Jagskarösta. Många artister och kända personer har tagit ställning och berättar i videoklipp om varför det är viktigt att rösta. Djurexperten Jonas Wahlström är en av dem.

– Jag ska rösta i EU-valet även om jag tror att mina apor kan fatta bättre beslut än aporna i Bryssel brukar göra.

Undersökningen Sverige Tycker visar att bara 41 procent av de röstberättigade ungdomarna tänker rösta i EU-valet om två veckor. För att öka ungdomarnas intresse för valet växlar Aftonbladet nu upp kampanjen #Jagskarösta.

–  Vi har ett uttalat mål att hjälpa till och få upp valdeltagandet, särskilt hos unga som vi vet nås av vår journalistik. Det är bra att fler går ut och tar ställning, inte bara i vad de tycker utan för att faktiskt ta sitt demokratiska ansvar och gå och rösta.

En person som är kritisk till verksamheten i Europaparlamentet men som ändå kommer att rösta är djurexperten Jonas Wahlström.

– Jag ska rösta även om jag tror att mina apor kan fatta bättre beslut än aporna i Bryssel, säger han i sitt videoklipp.

På vilket sätt menar du då?

– Jo, jag skulle önska att alla politiker fungerar som dvärgschimpanser för de löser sina konflikter med sex och inte med våld.

”Livsviktigt att rösta”

Andra artister som tagit ställning för att rösta i EU-valet är Martin Stenmarck och Sanna Nielsen.

– Jag tycker att det är en självklarhet och en väldigt naturlig grej att göra för att bidra med sin åsikt, säger Sanna Nielsen.

Även Martin Stenmarck har uppmanat flera personer att gå och rösta 25 maj.

– Jag brukar säga till mina barn att det är livsviktigt att rösta och att faktiskt göra sin röst hörd. Om man inte röstar så tycker jag att man är lite menlös.

Tv-aktuella Tiffany Kronlöf har också anslutit sig till skaran som tagit ställning.

– Jag ska rösta i EU-valet för att jag faktiskt är rädd för det Europa som jag ser växa fram. Ett Europa där kvinnors rättigheter att bestämma över sina egna kroppar är hotad.

ANNONS