Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

– Han har alltid dragits till unga

Publicerad 2011-09-03

Pedofilhärvan växer – 41-åring misstänks för våldtäkt

SKA ÅTALAS En 41-årig man från Stockholm greps redan i våras och är misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen använde flera olika alias när han raggade flickor på nätet.

Utredningen om vad som tros vara ett av Sveriges största pedofilmål växer.

I veckan häktades ytterligare en person misstänkt för våldtäkt på en ung flicka.

– Jag är inte särskilt förvånad, han har alltid haft en dragning till unga tjejer, säger en bekant till mannen.

GRIPEN I veckan häktades en annan man, även han 41 år, misstänkt för våldtäkt på en ung flicka.

För en och en halv vecka sedan gick polisen ut och berättade om en pågående utredning mot vad de misstänker är en av Sveriges värsta nätpedofiler.

En 41-årig kranförare greps i våras, efter att en ung flicka ringt 112 och berättat att hon hållits fången och våldtagits. I mannens dator hittades ett stort antal konversationer och bilder med unga flickor.

Han häktades senare för bland annat grov våldtäkt, barnpornografibrott, våldtäkt, olaga frihetsberövande och våldtäkt mot barn. Hans yngsta offer var bara sju år.

Polisen letar offer

Polisen gick ut med information eftersom man trodde att det fanns fler offer, som de ännu inte identifierat. I mannens dator fanns ett stort antal e-postadresser som polisen inte visste vem som stod bakom.

Därför skickade man i förra veckan ut ett mejl till 800 adresser, och svaren har börjat komma in.

– Vi har fått 40–60 samtal och mejl och åtminstone sex av dem är sådana vi letat efter, som vi nu har upprättat en kontakt med. Men det är för tidigt att säga om de har blivit utsatta för mannen, säger kammaråklagare Markus Hellsten.

I förhören med en av de flickor som 41-åringen misstänks ha våldtagit har det framkommit att flickan, som i dag är 15 år, också misstänks ha blivit våldtagen av ytterligare en man, även han 41 år.

Sålde barnkläder

– Vi tror i nuläget inte att det finns någon annan koppling mellan de två häktade männen än att de misstänks för övergrepp på samma flicka, säger Markus Hellsten.

Den i veckan gripne mannen bor även han i Stockholmsområdet. Han har tidigare varit verksam i en firma som säljer barnkläder.

– Jag visste inte att han var gripen, men blir inte helt förvånad över det du säger. Jag har hört att han har haft ett visst intresse för unga tjejer, men inte så här unga, säger en bekant till mannen.

Åklagaren tror att han kommer kunna väcka åtal mot den i våras gripne 41-åringen inom några veckor.

– I alla fall på punkterna våldtäkt, grov våldtäkt och våldtäkt mot barn.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Han har inte erkänt några brott, men medger omständigheterna. I vissa fall påstår han att inget våld varit inblandat, och i något att han trodde att flickan var äldre än hon var.

Flera nya anmälningar

Även den i veckan gripne mannen nekar till brott, men han medger de faktiska omständigheterna.

Polisen befarar att det kan finnas ytterligare pedofiler i ärendet.

– Vi utesluter inte att fler kan komma fram i samband med att vi går igenom alla tips, säger Hesam Akbari, pressinformatör.

Enligt Akbari har flera barn anmält att de blivit kontaktade och utsatta för olika typer av sexbrott, däribland våldtäkt, av fler personer än de två 41-åringarna under utredningens gång.

– Men hittills är det inte aktuellt för oss att gripa någon ytterligare.