’Kampanjen gör allt värre’

Uppdaterad 2011-10-27 | Publicerad 2011-10-19

Dawit Isaaks barn om hoppet att få sin pappa frisläppt

KRITISKA 2005 firade familjen, sonen Yorun, hustrun Sofia, döttrarna Danait och Bethlehem, beskedet att Dawit Isaak skulle friges. Senare visade det sig att han bara släpptes iväg för ett läkarbesök. Tvillingarna är nu 18 och kritiserar kampanjen som ska få deras far fri. ”Vi kan inte sitta i Sverige och säga hur Eritrea ska styras”, säger dotterna Bethlehem till Svenska Dagbladet.

Dawit Isaaks familj tar avstånd från den massiva kampanj som bedrivs för att få honom fri.

– Det har förvärrat pappas situation, säger dottern Bethlehem Isaak.

Dawit Isaak.

Tio år har gått sedan Dawit Isaaks familj såg honom senast. Nu bryter de tystnaden, och berättar för Svenska Dagbladet om kampen för att få hem Isaak och hur det det splittrat familjen.

– Vi har blivit äldre nu, 18 år, och vill ge vår bild, säger Bethlehem.

2005 firade frun Sofia, tvillingarna Yorun och Bethlehem, och Danait, 13, att Dawit Isaak skulle friges.

Med var också Leif Öbrink, ordförande i kampanjen ”Free Dawit”.

Besökte läkare

– Pappa ringde och sa att det var sant att han skulle bli fri. Jag minns mest att han sa att vi skulle vara duktiga i skolan, hjälpa mamma och inte glömma vårt språk, säger Bethlehem.

Men kort därefter meddelade regimen i Eritrea att det var fel, deras pappa skulle bara träffa en läkare.

Sedan dess har familjen tagit avstånd från kampanjen som nu drivs av Dawits bror Esayas och hans fosterfar Leif Öbrink.

Splittrat familjen

Sedan 2009 har kampanjen uppmärksammats stort i medierna, men familjen är mycket kritisk till hur den har skötts. Det har splittrat familjen, där de övriga inte pratat med Esayas på sex år.

– Vi har sett hur frågan om vår pappa har växt till en stor politisk fråga, men egentligen handlar den om oss, en familj som har blivit bestulen på vår pappa i tio år. De gör inte det här för hans skull utan för sin egen, säger Bethlehem.

– Vi vill att alla ska veta att vi inte är en del av Free Dawit.

Nya relationer

Uppmärksamheten skadar bara, menar de:

– Alla kan inte bara skrika diktatur, diktatur hela tiden och peka på Eritrea, säger Sofia Isaak.

– Vi kan inte sitta i Sverige och säga hur Eritrea ska styras. Det har förvärrat pappas situation, säger Bethlehem Isaak till Svenska Dagbladet.

I stället vill familjen knyta nya band mellan Eritrea och Sverige.

– Att man ska bygga andra relationer än bara i Dawit-frågan, så man kan gå den vägen. Det här är inte politiskt, det är en mänsklig fråga där vi ber om vår pappa, säger Bethlehem.

Tror inte på tyst diplomati

Leif Öbrink berättar att han har känt till Dawits familjs synpunkter under en tid och att han har försökt komma i kontakt med dem för att diskutera saken.

Har du förståelse för deras synpunkter?

– Jag förstår framför allt deras situation. Men när det gäller synpunkterna är vi inte överens. De säger att man ska använda tyst diplomati. Det var det i tre år och det hjälpte inte, så jag tror inte ett dugg på det!

Inte tjänat på det

Enligt Bethlehem Isaak driver Dawit Isaaks fosterfar Leif Öbrink och Dawits bror Esayas kampanjen "Free Dawit" för egen vinnings skull. Men Leif Öbrink berättar att han inte har tjänat några pengar på kampanjen, utan att det rör sig om ideellt arbete.

– Jag har privat och från mitt bolag lagt över 100 000 kronor på detta under årens lopp. Jag har gått miste om förlorad arbetsförtjänst. Mitt jobb är att arbeta för Dawit. Det enda jag vill är att han ska bli fri, säger Leif Öbrink.

Bygga relationer

Han håller med Dawits familj om att det är viktigt att bygga andra relationer än bara Dawit-frågan med Eritrea.

– Jag vet också att man gör det. UD har informerat mig om att sådant arbete pågår och jag håller med om att det är ett viktigt arbete.

Från UD:s sida bekräftar man att man på många olika sätt arbetat för att få Dawit Isaak fri.

– Hanteringen av det här fallet har inneburit att man intellektuellt har prövat en väldig massa olika handlingslinjer. Vi har funderat över hur relationen till Eritrea kan främjas, säger Anders Jörle som är presschef vid UD.

Aftonbladet har försökt nå Dawits bror Esayas Isaak för en kommentar.