Så klarar du festen med hedern i behåll

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-11

Firmafestproffsen berättar om sina upplevelser bland groggar och lagerarbetare

Kick-offens aktiviteter är avklarade och kaffet har serverats.

Nu är det dags för kvällens underhållning - en komiker har hyrts in.

För Aftonbladet berättar tre komiker och firmafestproffs vad de egentligen tycker om fulla festdeltagare, om att få kramar på scenen och om att vara nära att få stryk av publiken.

Hasse Brontén är polisen som sadlade om till stå upp-komiker.

På en firmafest i Varberg skämtade han friskt om de anställda på lagret. Det fick en av dem att hota honom med stryk.

– Killen jobbade ju på lagret och tyckte inte att man skulle skämta om killarna på på lagret, så han hytte med näven och försökte komma fram men hölls tillbaka av sina kollegor. Så nära att åka på stryk har jag nog inte ens varit när jag arbetade som polis, säger han.

Den aggressiva killen ringde dock upp och bad om ursäkt nästa dag. Han hade varit full och ångrade sitt tilltag. Och just firmafesternas fylla är det som de komiker som Aftonbladet pratat med verkar tycka är jobbigast.

Kan bli pinsamt

Lena Frisk beskriver att det är alkoholen som ofta gör att det "kan bli hur pinsamt som helst" och Pontus Enhörning säger att han avsiktligen lämnar festen innan folk hunnit bli för fulla.

– Det finns inget värre än att arbeta med folk som är fulla, vi komiker vill ha en lyssnande publik, därför bokar vi in oss tidigt under kvällen. För några år sedan på en julfest så var det 300 personer som var dyngraka och tio som tittade. Då kör man en halvtimme och sen så lägger man det längst bak i huvudet, säger han.

Fick kramar på scenen

Tidigt under sin karriär gjorde Lena Frisk misstaget att boka in sig sent på en fest.

– Jag kom in vid halvtolv på kvällen och då var det inte så många som märkte att jag ens var där. Folk kom hela tiden upp till mig och skulle kramas och sådär. Jag minns att jag laddat upp för ett skämt och sen precis när jag skulle komma till poängen så reste sig chefen upp och sa att nu får ni faktiskt vara tysta, och då dog det ju, säger Lena Frisk.

Även Hasse Brontén berättar om ett minne från en firmafest där alkoholintaget varit stort.

– Jag var på ett firmagig en gång där jag var uppe i fyra minuter, sedan klev jag av. Alla var knökfulla och ingen lyssnade så jag gick av och sa "tack, ni har varit en underbar publik". Sedan kom chefen fram och sa att ja, det var nog fel forum det här. Jag hann inte ens få chansen, de lyssnade helt enkelt inte från början, säger Hasse Brontén.

"Nu ska vi ha kul ihop"

Lena Frisk beskriver firmafesterna som komiska i sig. Människor som egentligen tycker att de har bättre saker för sig än att umgås med varandra samlas ihop och ska "ha trevligt".

– Det kan bli en väldigt artig stämning och man har ju varit i sådana situationer när människor som sitter där har varit med i 14 år och inte orkar bry sig längre, de tycker att vi har redan gjort det här och orkar inte en gång till. Men sen har det börjat en ny chef eller konsult som är jätteglad och tycker att nu ska vi ha kul ihop, säger Lena Frisk.

Pontus Enhörning har uppträtt på firmafester under många år. Och han beskriver det som att stämningen har förändrats med tiden.

– Den gamla klassiska bilden av en slags havererad kräftskiva är på väg att försvinna, det är en väldig skillnad på att jobba nu och att jobba för 15 till 20 år sedan. Nu lägger man ofta festen i samband med andra aktiviteter och stand-up har blivit mer populärt så folk beter sig helt enkelt bättre, säger Pontus Enhörning.

ANNONS