Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Val-bekymmer även i Nya Zeeland

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-23

Det är inte bara Sverige som har valproblem.

I Nya Zeeland har 80 grindvalar spolats upp på en strand.

Hittills har 40 av dem dött.

Valarna hittades på onsdagen, och hjälparbetare sliter nu hårt för att hålla liv i de som fortfarande lever tills de kan lyftas ut i vattnet igen.

Hjälper varandra

Valar är sociala varelser som gärna hjälper varandra. Den vänligheten är nu på väg att bli deras undergång eftersom fler valar spolas upp på land hela tiden. Enligt nyhetsbyrån AP har ytterligare ett 50-tal valar setts utanför kusten, och risken är nu att även fastnar på land när de försöker undsätta sina kamrater.

40 är döda

Nya Zeeländska myndigheter försöker organisera en räddningsaktion genom att transportera de överlevande valarna med lastbilar till en lämplig plats där de kan lyftas ner i vattnet igen.

När valarna hittades var 25 redan döda, och hjälparbetarna har avlivat ytterligare några av de allra svagaste. Sammanlagt var 40 av de 80 döda på onsdagskvällen.

Valar som strandar är inte ovanligt i Nya Zeeland. Så sent som i augusti spolades 58 grundvalar upp på en annan strand i landet. Av dem kunde bara nio räddas, trots att hundratals människor var med i räddningsarbetet.