Brexit på 45 sekunder – det handlar det om
Uppdaterad 2016-06-16 | Publicerad 2016-06-02
VAD ÄR BREXIT? Den 23 juni folkomröstar Storbritannien om landet ska stanna i EU eller inte. Frågan kallas brexit: Britain + exit = brexit.
HUR BÖRJADE DET? Storbritannien har varit EG/EU-skeptiskt länge. Redan 1975 folkomröstade man om man skulle stanna kvar – då röstade två tredjedelar för.
Den avvaktande hållningen mot EU har dock fortsatt att prägla relationen. Landet har valt att stå utanför såväl valutaunionen som Schengensamarbetet.
I februari 2016 förhandlade premiärminister David Cameron till sig fler undantag för Storbritannien inom EU, om de skulle välja att stanna kvar. Bland annat garanteras de att aldrig behöva ta bort sina gränskontroller.
HUR GÅR DEBATTEN?
Vanligaste argumenten för att lämna:
Minska invandringen från andra EU-länder
Mer självbestämmande
Mindre byråkrati påtvingad från Bryssel.
Vanligaste argumenten för att stanna i EU:
Tillgången till den inre marknaden – och därmed säkrare handelsinkomster och jobb
Att man inte vet hur det avtal som Storbritannien i stället skulle få med EU kommer att se ut.
Läs mer om hur britterna tänker:
BÅDA SIDOR: Bästa argumenten för och emot brexit
Frågan om brexit skär igenom de stora partierna Tories (det styrande konservativa partiet) och Labour (vänstern, nu i opposition). Ledarna för partierna, David Cameron och Jeremy Corbyn, står dock båda två på stanna kvar-sidan.
VAD HÄNDER OM DE LÄMNAR?
Skulle folket rösta för att lämna EU så är det första gången ett land lämnar unionen – och ingen vet exakt hur det skulle fungera. Storbritannien och EU skulle förhandla fram nya avtal för samarbete och handel, som till exempel Norge och Schweiz har, men hur de skulle se ut kan ingen svara på i dag.
För EU skulle en brexit vara ett stort slag. Unionen skulle inte fortsätta som tidigare – frågan är vad som skulle hända.