Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Det här är nyckelspelarna i Jemenkonflikten

Publicerad 2018-09-06

En jemenitisk man bär en kista med ett av offren för en flygattack mot norra Jemen, utförd av den saudiskledda alliansen. Tiotals människor dödades i attacken, som fick FN att kräva en utredning. Bilden är från 13 augusti i år.

I den ena ringhörnan regeringstrogna styrkor och separatister i söder som stöds av den saudiskledda militäralliansen. I den andra Iranstödda Huthirebeller som har kontrollerat huvudstaden Saana i över tre år. Här är nyckelspelarna i kriget som har rasat i Jemen sedan 2014.

Huthirebellerna

Först var Huthirörelsen perifer och löst sammansatt. Gruppen består av zayditer, som är anhängare till en liten gren av shiaislam som utgör omkring en tredjedel av Jemens muslimska befolkning. Men i dag har Huthirebellerna vuxit till en tung politisk aktör och de kontrollerar såväl huvudstaden Saana som viktiga vägar in i landet, som hamnstaden al-Hudaydah.

Rebellernas starkaste fäste finns i de nordvästra delarna av landet och därifrån har de beskjutit grannen Saudiarabien, som leder den militärallians som sedan mars 2015 kämpar mot rörelsen från luften. Uppgifter har cirkulerat om att Huthirebellerna har tagit emot robotar från regimen i Iran, något som Teheran ihärdigt har tillbakavisat.

Mellan 2004 och 2010 blossade strider återkommande upp mellan rebellrörelsen och president Ali Abdullah Salehs regeringsstyrkor. Men när rebellerna – som känt sig diskriminerade av de styrande i Sanaa – hösten 2014 belägrade huvudstaden för att få igenom sina krav på ökat inflytande var det med hjälp från den forne fienden Saleh, som några år tidigare hade tvingats bort från makten.

Pakten med Saleh och hans styrkor sprack dock och urartade i våldsamma strider efter det att rebellerna anklagat den forne presidenten för att ha förhandlat med den saudiskledda alliansen. Saleh dödades av Huthirebellerna i december 2017, varpå hans parti har försvagats.

Regeringstrogna styrkor

Den saudiskledda alliansen stöttar president Abd Rabbu Mansur Hadi, som har suttit på posten sedan 2012. Men Huthirebellerna och Salehs styrkor intog presidentpalatset i Sanaa i januari 2015 och en månad senare flydde Hadi söderut till staden Aden.

I mars 2015 klev den saudiskledda militäralliansen in i kriget och började attackera rebellmål i landet. Samma månad avancerade Huthirebellerna i Aden och Hadi flydde till den saudiska huvudstaden Riyad. I juli samma år lyckades den saudiskledda alliansen och de regeringstrogna styrkorna pressa bort rebellerna från Aden, som förvandlades till Jemens de facto-huvudstad.

Förutom Saudiarabien spelar Förenade arabemiraten en tung roll i militäralliansen, som har fått visst stöd av USA. Men i januari 2018 inledde separatister stödda av emiraten en attack mot Aden, vilket ökade spänningarna och skakade det regeringstrogna samarbetet.

I slutet av augusti i år slog FN:s utredare fast att alliansen, såväl som Huthirebellerna, har begått stridshandlingar i Jemen som skulle kunna klassas som krigsförbrytelser.

Jihadister

al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) bildades 2009 när det extremistiska nätverkets gren i Jemen gick samman med sin saudiska motsvarighet. 2010 förklarade Jemen krig mot al-Qaida, men det hindrade inte Aqap att strax därefter inta två stora städer i södra Jemen och införa sharialagar – varpå regeringsstyrkor drev ut dem.

Aqap klassas av USA som det terrorstämplade nätverkets allra farligaste gren och gruppen har anfallit både regeringsstyrkor och Huthirebeller med blodig utgång. Gruppen har också tagit på sig flera självmordsattentat, bland annat mot två moskéer i Saana 2015. Samma år intog de åter en del av södra Jemen genom att pressa tillbaka Huthirebellerna.

Attackerna mot Aqap har intensifierats sedan Donald Trump tog över som USA:s president och amerikanska drönarangrepp mot gruppen rapporteras med jämna mellanrum.