Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

125 000 norrmän: ”Ta bort halloween!”

Publicerad 2015-10-27

Stor protestgrupp sprids på Facebook

Facebooksidan.

Hundratusentals norrmän har tröttnat på den amerikanska högtiden. Nu vill de ta bort halloween från Norge.

– Jag tror att det är bättre att barnen sjunger julsånger vid dörren än att hota med bus om de inte får godis, säger kvinnan bakom protesten till norska TV2.

Över 125 000 gillar den norska Facebooksidan ”Ut med 'knask eller knep', inn med julebukk”. Meningen med denna protest är att ersätta halloweenfirandet med utklädda barn och godis med att lite senare på året istället klä ut sig till julbock och sjunga julsånger.

Initiativet som startades för flera år sedan har fått ett uppsving de senaste dagarna. Kvinnan bakom gruppen har låtit sig intervjuas av norska TV2.

– Jag tror att det är bättre att barnen sjunger julsånger vid dörren än att hota med bus om de inte får godis, säger hon till tv-kanalen.

Orolig för ”bus”

I beskrivningen av Facebooksidan utvecklar hon sitt resonemang:

”Det är inte firandet av halloween i sig eller allhelgonahelgen som är problemet. Men det är att man har smugit till sig en kommersiell praxis med tiggeri vid dörrarna, annars hotar man med att kasta ägg på husen”, skriver hon.

Kvinnan vill dock fortsättningsvis vara anonym, då hon är orolig för att själv utsättas för ”bus”.

– Jag står för vad jag tycker, men jag är rädd för att mitt hus ska utsättas för vandalisering, säger hon till den norska tv-kanalen.

Följ ämnen i artikeln