Bets i pungen – får straffrabatt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-28

"Har haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande"

Mannen knivhögg sin flickvän i huvudet.

Men kvinnans rottweiler bet honom svårt i pungen – och nu ger tingsrätten mannen straffrabatt.

– Tingsrätten menar dock att det vid straffmätningen bör beaktas att N.N. (den misstänkte) på grund av det svåra hundbett han fått i de yttre könsorganen haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, skriver rätten i sin dom.

Paret, som varit tillsammans i ett år, började bråka i mannens lägenhet i Helsingborg tisdagen den 31 mars.

Båda fick omfattande skador i samband med bråket. Den nu dömde 32-åringen nekade i tingsrätten till brott och hävdade att han handlat i nödvärn.

I går dömdes han till fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel.

Rottweiler

Kvinnan uppgav i tingsrätten att bråket började med att 32-åringen gick till attack mot henne med kniv inne i lägenheten. Då gick hennes 47 kilo tunga rottweiler till attack mot 32-åringen och tillfogade honom svåra skador på könsorganen. 32-åringen ska då ha huggit mot hunden med kniv och sedan ha följt efter kvinnan i trappuppgången och huggit henne i huvudet bakifrån.

Mannen påstår att kvinnan startade bråket och bussade sin hund på honom och sedan högg honom med kniv. 32-åringen hävdar att han agerade i självförsvar.

Helsingborgs tingsrätt skriver att det avgörande i målet är den tekniska bevisningen och menar att 32-åringen utifrån omständigheterna inte haft rätt att agera i självförsvar – men tycker ändå att skadorna mannen fått ska inverka på straffet.

”Nedsatt förmåga”

– Vid straffmätningen bör, som ovan framhållits, såsom förmildrande omständighet beaktas att N.N. (den misstänkte) på grund av den allvarliga skada han tillfogats av hundens bett haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, skriver Helsingborgs tingsrätt i sin dom.

– Med beaktande av detta finner tingsrätten att straffvärdet av den nu aktuella brottsligheten uppgår till 1 år 6 månader, skriver rätten.

32-åringen, som dömts för brott vid flera tillfällen tidigare, stod också åtalad för en annan misshandel, mot en man vid Knutpunkten i Helsingborg i november förra året, men Helsingborgs tingsrätt friar mannen i den delen.