”Oerhört allvarliga etniska spänningar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-06

Många uigurer vill ha en självständig stat.

Samtidigt flyttas många etniska kineser till Xinjiang-provinsen för att blanda ut befolkningen.

Den bilden tecknar Elisabeth Löfgren, pressekreterare vid svenska Amnesty international.

– Det finns oerhört allvarliga etniska spänningar, säger hon.

Elisabeth Löfgren, pressansvarig på Amnesty.

Uigurerna har länge kämpat för en egen stat samtidigt som den kinesiska staten försökt kuva de autonoma tendenserna, enligt Elisabeth Löfgren.

– Sen väldigt lång tid finns det oerhört allvarliga spänningar i Xinjiang-provinsen. Uigurerna vill ha en självständig stat och har kämpat för det sen början av 1900-talet. Det finns också en ganska militant separatiströrelse, men det förekommer också väldigt många fredliga protester, säger hon.

”13 000 greps förra året”

– Väldigt många uigurer – oavsett om de varit inblandade eller inte – har fängslats och gripits under senare år. Förra året var det fler än 13 000 som greps. Man säger från de kinesiska myndigheternas sida att alla är separatister och har gjort sig skyldiga till våldsbrott, men vi vet att det även finns mycket politiska förtecken till det här, säger hon.

– Vi vet att det förekommit våldsdåd, och från de kinesiska myndigheternas sida försöker man förknippa dem med al-Qaida, vilket det inte finns några riktiga bevis för, säger Elisabeth Löfgren.

Den kinesiska staten tillämpar olika strategier för att försöka eliminera problemen, enligt Löfgren.

– Man flyttar in väldigt många han-kineser, som är den största kinesiska gruppen, för att blanda ut befolkningen, säger hon.

”Propaganda från båda sidor”

Myndigheterna inför också restriktioner för de religiösa, enligt Löfgren.

– Uigurerna är muslimer, och man kränker deras rätt till religion och förbjuder väldigt många statsanställda att över huvud taget gå i moskéer. Så det finns ett väldigt allvarligt förtryck som vi har kritiserat från Amnestys sida, säger hon.

Elisabeth Löfgren tror att det kommer att bli svårt att få objektiva redogörelser för vad som sker i Xinjiang-provinsen framöver.

– Vi kommer att höra propaganda från båda sidor. Amnesty får inte komma in i Kina, vi har aldrig fått tillstånd att göra våra utredningar på plats. I Tibet stängde Kina möjligheten helt för utländska journalister under oroligheterna 2008. Jag tror att vi kommer att få se exakt samma sak här med Xinjiang, säger Löfgren.

ANNONS