Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Nu får Europa gasen tillbaka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

Klart i dag om den ryska gasen - i morgon öppnar Ryssland kranarna

Snart får Europa värmen tillbaka.

I morgon släpper Ryssland åter på gasen via Ukraina till EU, uppger nyhetsbyrån Rianovosti.

Men det kan ta upp till tre dagar innan gasen faktiskt når Europa.

Klockan 8.00 i morgon, svensk tid, kan gaskriget mellan Ryssland och Ukraina vara över. Enligt EU:s ordförandeland Tjeckien har ryssarna lovat att då skruva på gaskranarna igen.

Redan under helgen verkade det som om bråket om den ryska gasen via Ukraina var över. Oberoende observatörer, bland annat från EU, skulle garantera gasleveranserna till övriga Europa. Men så sent som i går grusade Rysslands president Dmitrij Medvedev hoppet för de europeer som sedan i onsdags förra veckan helt varit utan den ryska gasen som går via Ukraina.

Ukraina har backat

Enligt Medvedev hade Ukraina lagt till förbehåll och krav som Ryssland inte kunde acceptera. I dag backade ukrainarna och skrev under avtalet som det ursprungligen såg ut, uppger AP. Det betyder att observatörer från både EU och Ryssland ska få full insyn i gasleveranserna från Ukraina till Europa.

Bråket om den ryska gasen kulminerade vid årsskiftet och anklagelserna har haglat mellan de båda länderna. Grundfrågan handlar om priset. Ryssland kräver marknadsmässigt pris för sin gas medan Ukraina även i fortsättningen vill betala ett lägre pris.

Minst tre dagar

Båda parter har anklagat varandra för att ha strypt gastillförseln till Europa. Ryssland har också anklagat sin granne för att stjäla av den gas som egentligen ska gå till Europa.

Under tiden har vinterkylan hållit stora delar av Europa i ett järngrepp och med utebliven rysk gas har läget blivit kritiskt i många länder som helt eller delvis är beroende av gasen från Ryssland. Enligt BBC kommer en fjärdedel av EU:s gastillgångar från Ryssland. 80 procent av den gasen går via Ukraina.

Men ännu ett tag får Europa frysa. Efter att Ryssland släppt på gasen igen kan det ta upp till tre dagar innan den når Europa. Dessutom är prisfrågan mellan Ryssland och Ukraina ännu inte löst.