Alice Bah Kunhke: Det är en mardröm

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2017-12-16

Omkring 300 personer deltog i en kippa-vandring genom Malmö under lördagen. Vandringen var en manifestation mot det våld och hot som judiska församlingar utsatts för den senaste tiden. 

Alice Bah Kunhke (MP), kultur- och demokratiminister, deltog i vandringen. Hon menar att alla måste ta ansvar för att motverka hat. 

– Om vi alla är observanta i busskön, i fikarummet och i tv-soffan och säger: ”Stopp! Jag accepterar inte vad du säger –  alla människor är lika värda.”, säger Alice Bah Kunke. 

I måndags hittade företrädare för judiska församlingen i Malmö två flaskor med misstänkt brännbart ämne utanför det judiska kapellet. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand och den utreds av polisens hatbrottsenhet. 

Helgen innan samlades ett hundratal uppretade propalestinier på Möllevångstorget som en reaktion på att USA:s president Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Samma helg kastades brandbomber mot en synagoga i Göteborg där det hölls en ungdomsfest. 

Som en manifestation mot våld och hat mot judar hölls idag en kippa-vandring genom Malmö. Vandringen avslutades på Stortorget. Där höll bland annat Alice Bah Kunhke tal. 

– Att hatet mot judar är så djupt rotat är en mardröm för oss alla och en smärtsam verklighet för många svenska judar. Och nu är det vår tid att säga ifrån, sa Alice Bah Kunhke på Stortorget.

”Kan krävas djupa kunskaper”

Hon menar att det gäller att aldrig vika undan och att inte relativisera antisemitism. 

– Hatet mot judar kan uttryckas väldigt fint och ibland kan det krävas djupa kunskaper för att höra vad som faktiskt sas. Om vi alla är observanta i busskön, i fikarummet och i tv-soffan och markerar och säger: ”Stopp. Jag accepterar inte vad du säger – alla människor är lika värda”. 

Hatet är inget nytt, menar Sofia Lunderquist som är judinna i Malmö, däremot verkar det som om Trumps uppmärksammade agerande om Palestinakonflikten har gjort att människor fått upp ögonen för problemet.

Hon menar att det gäller att tänka långsiktigt. 

– Det absolut viktigaste är utbildning och att satsa på skolorna och lärarna. Så att lärarna vågar ta tag i dessa problem. Det kan vara svårt att vara ensam lärare inför en klass – då är det enklare att inte ta upp ämnet. Rektorerna måste stötta lärarna, säger hon. 

Alltid på sin vakt

Som jude är man alltid på sin vakt, förklarar Sofia Lunderquist.

– Personligen, i nya sammanhang om jag exempelvis börjar på ett nytt arbete, vill jag att folk ska lära känna mig som Sofia först och sedan berättar jag att jag är judinna. 

Runt 300 personer deltog i manifestationen som började vid Judiska församlingen på Föreningsgatan och avslutades med tal på Stortorget. Deltagare var en blandning av judar och andra som ville visa sin avsky mot antisemitism.  

– Jag är här för att stötta mina judiska vänner och även de som inte är mina vänner. Ingen förtjänar att få höra att de ska dödas. Det håller på att ske en normalisering av antisemitism och andra högerextrema åsikter och det är viktigt att visa att det inte är okej, säger Elin Holst, 20 år. 

ARKIV: Joel vågade inte bo kvar i
Malmö

Följ ämnen i artikeln