Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Han lagade bussen med Ikeaskruvar”

Publicerad 2013-06-29

Daniel Eliassons bussresan i Alanya blev en skräck­upplevelse.

Chauffören körde mot mötande trafik, höll på att somna bakom ratten och lagade bussen med Ikea-skruvar.

– Det var ett under att det inte hände något, säger han.

Daniel Eliasson, 33, besökte Alanya för tre veckor ­sedan tillsammans med sin sambo Jeanette Malmsten, 33.

Under semestern bestämde sig paret för att göra en utflykt till bergsområdet Pamukkale - en resa de aldrig kommer att glömma.

Föraren nära somna

Mitt uppe i bergsområdet gick bromssystemet sönder, berättar Daniel.

– Eftersom jag själv är ­yrkeschaufför blev jag orolig och kollade vad han höll på med. När jag gick ur bussen höll han på att laga med Ikea-skruvar.

När färden fortsatte ner från bergsområdet höll chauffören på att somna vid ratten, enligt Daniel. Vid en passage där trafiken var avstängd i en färdriktning körde chauffören i rasande fart mot mötande trafik, berättar han.

– Vi höll på att köra av ­vägen i 110 kilometer i timmen. Jag satt på helspänn ­hela resan. Det var ett under att det inte hände något, ­säger Daniel Eliasson.

Brister i busstrafiken

Han berättar även att han talade med en trafikpolis i Alanya som menade att det finns ”stora brister i turistbusstrafiken” i landet.

Paret hade bokat resan ­ till Pamukkale på plats i Turk­iet. Innan de bokade funderade de på att ta ­motorcykel i stället, men avstod eftersom de befarade att det var för osäkert.

– Med facit i hand skulle vi ha tagit motorcykeln. Vissa bussbolag är exemplariska, andra aktörer är väldigt ­oseriösa och vi råkade hamna på en sådan, säger Daniel Eliasson.