"Stå ut med vampyr gift med jobbet"

Publicerad 2013-06-10

Kraven på Vladimir Putins nya hustru

Frågan vem den nyskilde Vladimir Putin ska gifta om sig med är brännhet i Ryssland, där man till och med kan köpa böcker i ämnet.

Kravlistan på nya frun ser ut enligt följande:

Acceptera att maken är gift med jobbet, att han är en hustyrann och att han inte följer med till BB när det är dags att föda.

Nyligen utkom i Moskva boken "Gift med Putin", skriven av Natalja Sjeljanova. Där kan hugade Putin-spekulanter läsa sig till hur man bäst fångar presidenten på kroken. Exempelvis bör kvinnan ifråga sprida ryktet att hon nattetid ritar serier om Putin. Hon uppmanas också att väcka presidentens jaktinstinkt genom att skapa intrycket att andra män är intresserade av henne.

Även om denna bok kanske inte är den mest seriösa på bokmarknaden, så var utgivningen tidigare i år ett tydligt tecken på hur starkt befästa ryktena om presidentparets skilsmässa var. Först i början av juni meddelade Vladimir Putin, 60, och hans hustru Ljudmila Putina, 55, att skilsmässan var ett faktum.

Ryktas tillsammans med OS-gymnast

Men ryktena kring parets osämja har cirkulerat i många år. Det har gått så långt att det spridits rykten om att maken förpassat den sällan synliga Ljudmila till ett liv i kloster.

Samtidigt har det hävdats att presidenten har ett förhållande med den tidigare OS-gymnasten Alina Kabajeva, som var nyfödd när Putin gifte sig med Ljudmila i juli 1983.

Hela kravlistan

Att döma av hans liv med Ljudmila gäller följande kravlista för den kvinna som vill försöka bli gift med Rysslands president:

Hon måste stå ut med en make som är gift med jobbet. (Presidentens talesman Dmitrij Pjeskov sade i fredags att hans liv "inte på något sätt är knutet till en familjerelation, bara till det ansvar han har som statsöverhuvud".)

Acceptera att Putin är en vampyr. (Ljudmila ska enligt en bok skriven av Irene Pietsch 2001 ha sagt att "han är en vampyr som har sugit musten ur mig".)

Tycka att Putins kontrollbehov är okej. ("Jag känner ständigt att han kontrollerar mig och att han övervakar att jag fattar rätt beslut", sade Ljudmila enligt en bok skriven av Oleg Blotskij 2005.)

Föda barn i ensamhet. (När Ljudmila födde parets första barn Maria 1985 var Putin på affärsresa, och hon fick själv fixa en taxi till BB, enligt LA Times)

Hålla maten varm, hur sent Vladimir än kommer hem. (Annars klagar han på att köttet är torrt, har Ljudmila berättat.)

Prata aldrig om horoskop. (Vladimir ogillade Ljudmilas intresse för astrologi.)

Inte förvänta sig att maken gör ett enda handtag hemma. (I Blotskijs bok berättar Ljudmila att hon förväntades "veta sin plats och göra allt hemarbete själv".)

Klara sig utan sjukhusbesök från makens sida. (När Ljudmila hamnade på sjukhus efter en bilolycka 1990 med flera frakturer skickade Putin en underhuggare med blommor.)

Vara tacksam att han inte slår dig. ("Han varken dricker eller slår mig", sade Ljudmila enligt Irene Pietschs bok.)

Förbli singel – förbättra opinionssiffrorna

Men kanske är Rysslands president inte ens intresserad av någon ny hustru. Finansanalytikern Anastasia Jelisjonkova säger till Daily Telegraph:

– Om han gifter sig med ung kvinna kan det göra de konservativa väljarna missnöjda. Om han förblir singel kan det till och med förbättra hans dalande opinionssiffror. Många ryssar kommer att tänka att "han är precis som vi, hans privatliv gick inte bra, han är mänsklig", säger Jelisjonkova.