Dog av svält hos Carema
Publicerad 2011-12-01
Anneli, 90, avled på hemmet – familjen chockad över dödsorsaken
FÄRGELANDA. Anneli Möller, 90, dog av svält på Carema cares äldreboende i Brålanda.
”Tyvärr en del av åldrandet”, skriver företaget i ett pressmeddelande.
– Det är fruktansvärt. Jag har svårt att förstå att detta kan hända i Sverige 2011, säger svärdottern Anett Galfvensjö.
Sjuksköterskan Anneli Möller hade fyllt 80 när hon fick diagnosen vaskulär demens. De tre sista åren av sitt liv bodde hon på Solhaga äldreboende i Brålanda, Vänersborgs kommun. Hon åt allt mindre. Hon vågade till slut inte lämna rummet av rädsla för att inte hitta tillbaka.
Träffades efter kriget
Hennes anhöriga såg hur hon blev allt tunnare. De larmade, men fick inget gehör. De fick i stället höra att den gamla damen var liten i maten.
– Hon tjänstgjorde vid fronten under finska vinterkriget och kom till Sverige med de finska barnen. Här träffade hon min pappa och blev kvar, säger sonen Mats Möller.
Anett Galfvensjö fyller i:
– Hon jobbade som skolsköterska. Bodde i hus i Karlstad. Var scoutledare och friluftsmänniska. Älskade att väva och sy – draperiet där borta och alla trasmattorna här i huset har hon vävt.
De ville ha Anneli på närmare håll och hjälpte henne att flytta, först till en liten lägenhet i Brålanda.
– Hon knöt scarves runt träd och staket när hon gick ut för att hitta tillbaka till lägenheten, säger Anett Galfvensjö.
Hon hade helst velat ha sin svärmor på äldreboendet i Frändefors, men där fanns ingen ledig plats. Det blev Solhaga i Brålanda i stället. Då hade Anneli Möller redan blivit oroväckande mager.
’Lite smör hade räckt’
– Kaloribehovet ökar hos den som har en demenssjukdom. Det hade räckt med en klick smör på potatisen och lite grädde i mjölken. Enklare kan det inte bli, säger Anett Galfvensjö.
Familjen hade, under åren, tankar på att anmäla äldreboendet. Anneli Möller avled i våras. När hennes anhöriga läst dödsattesten ville de att hennes kropp skulle obduceras. Dödsorsaken var undernäring, i klartext svält.
– Hon dog mycket mycket hastigt. Vi misstänkte att det berodde på att hon bytt medicin strax innan. Eller att det fanns någon bakomliggande sjukdom som cancer. Men hon var helt frisk, säger Anett Galfvensjö.
Men om en gammal människa inte vill äta, ska hon då inte slippa?
– En gravt demenssjuk väljer inte. Och självsvält är ett mycket plågsamt sätt att ta sitt liv, säger Mats Möller.
Nu har familjen anmält vården av Anneli Möller till Socialstyrelsen.
– Ska vi ha vård eller ska vi ha äldreförvaring? Bra äldreomsorg kostar pengar. Det måste politikerna fatta, säger Anett Galfvensjö.
Kan inte tvångsmata
Erika Wegener, PR-ansvarig på Carema care, säger:
–Vi ska tåla att granskas och arbetar löpande med att ta tag i alla frågor som dyker upp. Men faktum är att det finns de som inte vill äta. Vi kan inte tvångsmata någon. Och beslut om näringsdropp eller sondmatning ska fattas av läkare.
Skulle du vilja att din mamma flyttade in på Solhaga äldreboende i Brålanda?
– Ja, den dag det är dags. Men jag skulle förstås kolla upp boendet innan, oavsett om det är vi eller någon annan som driver det, säger Erika Wegener.
I ett pressmeddelande skriver Carema care:
”Att enskilda människor själva ibland väljer att helt sluta äta – tyvärr faktiskt är en del av åldrandet och därmed en realitet inom äldreomsorgen
i dag.”