Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Serieskytten: Bägge attackerna filmade

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2012-03-21

Uppgav att han skulle publicera filmerna på nätet

Seriemördaren i Toulouse filmade morden.

Sent i natt ringde han till franska nyhetskanalen France 24 och hotade med fler terrorattentat i hela Frankrike.

– Han sa att det fanns en kamera med vid samtliga skjutningarna och att inspelningen snart ska läggas ut på nätet, säger Ebba Kalondo vid France 24.

Den misstänkte seriemördaren Mohammed Merah, 23, som just nu är omringad av polis i ett flerfamiljshus i Toulouse filmade attackerna vid den judiska skolan och de mot de tre soldaterna vid militärflygbasen i Montauban.

Det uppger France 24. Vid 01-tiden i natt ringde den misstänkte massmördaren och lämnade detaljerad information om skjutningarna.

Kamera vid samtliga dåd

I samtalet med France 24:s Ebba Kalondo bekräftar han uppgifterna som tidigare florerat - att dåden filmats.

– Han var väldigt tydlig, några av de detaljer han gav var att det fanns en kamera inblandad i alla skjutningarna och att de inspelningarna snart kommer att finnas tillgängliga på internet, säger Ebba Kalondo.

Merah uppger att motiv för skjutningarna är tudelat. Dels är det i protest mot det burkaförbud som genomförts i Frankrike och dels mot den franska arméns närvaro i Afghanistan.

"Breivik-kamera"

Tidigare har vittnen berättat att de sett en videokamera runt halsen på den misstänkte massmördaren. Franska tidningar skriver att kameran, förmodligen en Go Pro-modell, suttit fastspänd på bröstet.

Det är inte vilken kamera som helst. Utan en modell som har rekommenderats av den norske terroristen Anders Behring Breivik i hans manifest, enligt AFP.

Filmen kan ha lagts upp på nätet, men polisen har ännu inte hittat några spår.

I samtalet förklarade mannen att offren var valda på måfå och att attentaten var en del i en mycket större kampanj som utförs på uppdrag av al-Qaida i Frankrike.

"Frankrike inte säkert"

Enligt samtalet ska Lyon, Marseille och Paris stå på tur.

Fransk polis uppger att det är ett "trovärdigt" samtal och den som ringde avslöjade specifika detaljer om skjutningarna, till exempel hur många skott som avfyrats och att han tappat magasinet vid skjutningen den 15 mars.

France 24 fick på en presskonferens vid 17-tiden bekräftat från franske åklagaren Francois Molins att det var Mohammed Merah som ringde.

Och avslutade samtalet med hot om fler terrordåd.

– Han sa att Frankrike inte längre är säkert och att vi kommer få se mer sådana här gärningar, säger Ebba Kalondo.

ANNONS