Sveriges vaccinering jämfört med Norden: ”Står sig väl”
Uppdaterad 2021-01-27 | Publicerad 2021-01-26
Om vaccinationstakten fortsätter som nu kommer Sveriges vuxna befolkning inte att vara vaccinerad förrän hösten 2023.
Men vaccinationsstrategin ligger i nivå med övriga Norden, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Den står sig väl, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Enligt Sveriges vaccinationssamordnare Richard Bergström ska alla vuxna som vill kunna vaccineras före midsommar. Det skulle innebära att 5,6 miljoner svenskar ska vaccineras på de 14 veckor som återstår till midsommar när massvaccinationen påbörjas i vår.
– Alla signaler vi får gör gällande att vaccinarbetet fungerar väldigt bra. Leveranserna är ganska små och vi har tyvärr fått en viss minskning i dem, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff.
– Trots detta har man lyckats vaccinera väldigt många i Sverige.
Under vecka fyra har cirka 40 000 vaccinationsdoser delats ut, och sammanlagt 192 700 vaccinationer mot covid-19 har rapporterats till det nationella vaccinationsregistret. Minskningen i leveranserna har drabbat flera länder och de svenska vaccinationssiffrorna är i nivå med våra grannländers.
Största hindret
Anders Tegnell säger dock att ett scenario skulle kunna stjälpa vaccinplanerna.
– Det är att vi inte får de leveranser och vaccin som bolagen har lovat. Det är det som är det helt dominerande hindret, allt annat är hanterbart, säger han.
– Får vi inte vaccin i den omfattning som vi är utlovade så blir det problem.
Hur ser du på det läget just nu?
– Vi hoppas nu på att Astra Zenecas vaccin godkänns den här veckan och att deras leveranser också kommer igång på det sätt som de har lovat, säger Anders Tegnell.
Jobbar med scenarier
Folkhälsomyndigheten arbetar nu med att ta fram olika scenarier som kommer att presenteras inom kort.
– Vi jobbar med olika scenarier som vi hoppas kunna få klara rätt så snart. Dels att vi fortsätter utifrån den data som vi har just nu. Men sen har vi också ett scenario som innebär att vi av olika skäl får en högre smittsamhet ute i samhället och en snabbare smittspridning, säger Anders Tegnell.
Samtidigt varnar Tegnell för att pandemin kan bli utdragen om alla inte får vaccinet fram till sommaren.
– Det blir definitivt ett mer utdraget förlopp ju längre tid det tar med vaccinationer.
Inga större skillnader länderna emellan
Danmark är det land i Norden som lyckats bäst hittills. Av befolkningen på 5,8 miljoner har 183 295 personer fått sin första dos vaccin enligt siffror från danska smittskyddsinstitutet SSI. Drygt 30 000 har dessutom fått dos nummer två, och kan därför anses vara färdigvaccinerade mot covid-19.
Av drygt 5,3 miljoner norrmän har enligt norska folkhälsoinstitutet 78 100 personer fått den första dosen, och 1 903 personer har fått även dos två.
På Island, med drygt 364 000 invånare, har coronaviruset aldrig spridit sig lika mycket som i de andra nordiska länderna. Där har 5 646 vaccinerats, enligt landets hälsomyndighet . Av dem har 4 789 personer har fått ett fullgott skydd med en andra dos.
”Står sig väl”
Finlands institution för hälsa och välfärd har registrerat 110 047 vaccineringar mot covid-19 bland sin befolkning på 5,5 miljoner. Hur många av dem som fått en eventuell andrados framgår inte.
Anders Tegnell säger att den svenska vaccinationstakten ”står sig väl” gentemot våra grannländers.
– Vi får alla lika mycket vaccin baserat på befolkning. Vad jag förstår använder alla länder allt vaccin som kommer. Det kan vara viss tidsskillnad på dagar och en vecka hit eller dit. Men på hela taget får alla länder i Europa nu så pass lite vaccin att det inte blir några skillnader. Det går snabbt åt.
PODD Mutationerna
Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.