Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Förslag: Slut på täta körkortsprov

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-09-16 19.27

Den som misslyckas på ett teoriprov kan komma att behöva vänta två veckor innan nästa. Arkivbild.

Två obligatoriska vägledningstillfällen i stället för ett och förbud mot täta omprov. Det är några av de förändringar som Transportstyrelsen vill se för förarutbildningen i framtiden.

De vill också att giltighetstiden för teoriproven förlängs.

Det är Transportstyrelsen som på uppdrag av regeringen har sett över förarutbildningssystemet för körkort B, det vill säga för personbil, och som nu lämnar över förslag på förändringar.

Ett förslag är att den som ska ta körkort ska ha två vägledningstillfällen på körskola. I dag är kravet på ett sådant tillfälle. Kravet skulle omfatta både de som utbildar sig vid trafikskola och de som utbildar sig privat.

En annan förändring är att Transportstyrelsen vill förlänga giltighetstiden på teoriprovet från dagens fyra månader till tolv. Samtidigt vill myndigheten ta bort möjligheten att skriva ett nytt teoriprov eller köra upp för tätt inpå ett som underkänts. Ett nytt prov ska få genomföras tidigast två veckor efter ett som blivit underkänt.

Andra förslag som lämnas är en ny speciell utbildning för blivande handledare som ersätter dagens introduktionsutbildning.

Transportstyrelsen vill också se utökad information om att ta körkort på andra språk än svenska och att det ska finnas mer information till körkortselever i digitala kanaler.

Skolverket bör också enligt förslaget få i uppdrag att ta fram en utbildningskurs i trafikkunskap vid komvux.

Följ ämnen i artikeln