Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Kritik mot att poliser ska slippa studielån

Maria Stensson/TT

Publicerad 2024-09-11 20.05

Studerande vid polisutbildningen ska få sina studielån återbetalda eller avskrivna. Det var ett av beskeden som lämnades av regeringen och Sverigedemokraterna under morgonen. Nu väcks kritik från fackligt håll.

Det aviserade förslaget ska gälla för dem som studerar vid polisutbildningen höstterminen 2024 och framåt. Syftet är att locka fler att bli poliser.

På Vårdförbundet tycker man att liknande satsningar behövs också för andra yrkesgrupper.

– Det är bra att regeringen lyfter samhällsviktiga yrken, men vi vill se satsningar på fler yrkesgrupper. Våra yrkesgrupper är högutbildade och det råder stor akut brist i hela landet, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.

”Fel sätt”

Hon framhåller att det är ett problem att det inte lönar sig att utbilda sig till exempelvis sjuksköterska eller biomedicinsk analytiker i dag och att det bidrar till de svårigheter med kompetensförsörjning som finns.

På fackförbundet Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) anser man att satsningar som går ut på att subventionera individers studiekostnader är fel sätt att ta sig an svårigheter med kompetensförsörjning i vissa branscher. Håkan Regnér är chefsekonom på Saco.

”Arbetskraft ska rekryteras med goda arbetsvillkor, inte med hjälp av statliga subventioner av individers studiekostnader. Det finns brist på kompetens inom många branscher och stor efterfrågan ska synas i lönekuvertet”, skriver han i ett mejl.

”Inte tillräckligt”

Polisförbundets ordförande Katarina von Sydow framhåller att regeringens satsning är ett steg i rätt riktning, men otillräckligt för att öka polisyrkets attraktivitet.

– Det behövs fortsatt fler poliser och det här förslaget kan vara ett sätt att göra yrket mer attraktivt. Vi tycker att det är positivt, men inte tillräckligt. Det behövs ytterligare åtgärder för att få fler att utbilda sig till polis, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln