Gamla politiker "utmaning för USA:s demokrati"

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2024-07-03 19.17

USA:s tidigare president Donald Trump, till vänster och sittande president Joe Biden möttes i en tv-sänd debatt arrangerad av CNN den 27 juni i Atlanta.

Att vara gammal är inte nödvändigtvis en nackdel för en presidentkandidat i USA.

Men när hela det politiska toppskiktet är äldre än merparten av befolkningen, som i USA, kan det bli ett hot mot demokratin, säger statsvetaren Aksel Sundström vid Göteborgs universitet.

Ålder är åter i fokus i presidentvalsracet i USA. Debatten mot den 78-årige republikanske konkurrenten och expresidenten Donald Trump förra veckan väckte frågor om 81-årige sittande president Joe Bidens förmågor.

Enligt Aksel Sundström, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är en hög ålder inte alltid en nackdel för en amerikansk presidentkandidat. Det är inte heller en trend att amerikanska presidenter och kandidater blir allt äldre.

– Jag tror inte det är dåligt. Jag tror att de kan vara nog så vitala och ha mycket stor erfarenhet, säger Sundström.

Långsam trend

Han tror att hög ålder på politiker snarare blir något dåligt när många toppolitiker är äldre än merparten av befolkningen, vilket är fallet i USA.

– Kongressen är betydligt äldre än vad den var för några årtionden sedan och representanthuset har blivit äldre de senaste 40 åren. Det är en långsam trend som gjort att vi i dag har ett representanthus och en senat som är betydligt äldre än väljarna.

Förklaringen till åldersökningen i kongressen är dels att det blivit dyrare att ställa upp i val och dels att det är ”fruktansvärt låg rotation” bland de valda.

– De som sitter på sina platser har ett stort övertag och det är stor chans att man blir omvald om man väl sitter, säger Aksel Sundström.

Mindre rättvisa

Han säger att det inte går att säga att det generellt är dåligt med äldre politiker, men med överrepresentation av gamla beslutsfattare riskerar man att unga väljare inte känner sig representerade.

– Jag kan visa i min egen forskning att när amerikaner bedömer sammansättningar av parlament så är de mindre benägna att tycka att besluten är rättvisa och att proceduren är demokratisk om det bara finns äldre.

Aksel Sundström säger att de gamla politikerna också gör att unga är mindre benägna att engagera sig politiskt.

– Med väldigt gamla politiker riskerar man att de yngre generationerna fjärmas allt mer. Det är kanske därför många är så frustrerade över situationen med Biden. Frågan som många ställer sig är om han kommer att lyckas entusiasmera de som tenderar att inte gå och rösta.