V vill lagstifta om gigarbetare: "Daglönare"

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-06-08

Vänsterpartiets toppkandidat till EU, Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Vänsterpartiet vill att Sverige lagstiftar så att appbolag tvingas bli arbetsgivare.

– Det sitter nån miljardär och tjänar stora pengar på stackare som cyklar i regnet, säger Jonas Sjöstedt, partiets toppkandidat till EU.

När Sverige ska införa EU:s plattformsdirektiv vill Vänsterpartiet att bolagen i den så kallade gigekonomin ska tvingas bli arbetsgivare.

– I dag är de som jobbar för företagen inte anställda utan en sorts daglönare, de saknar reglerad arbetstid och all den trygghet som en anställning ger, säger Jonas Sjöstedt, V:s toppkandidat till Europaparlamentet.

Enligt Vänsterpartiet kommer bolagen runt den svenska modellen genom att de som till exempel levererar mat eller kör taxi för bolagen i dag är egenanställda. Partiet beskriver det som ett slags bulvanupplägg.

– Risken är att det äter sig in i bransch efter bransch, taxibranschen är till exempel hårt pressad, och ersätter anställningar, säger Sjöstedt.

Enligt Sjöstedt vet ingen exakt hur många gigarbetare det finns, men i EU rör det sig om runt 25 miljoner och i Sverige om ”tiotusentals”, säger han.

– Det handlar om personer som kan arbeta 13 timmar om dagen sex dagar i veckan. Det hör inte hemma på svensk arbetsmarknad.

– Samtidigt sitter någon miljardär och tjänar stora pengar på stackare som cyklar i regnet.

Följ ämnen i artikeln