Barnkris i Kina – förskolor blir pensionärscenter

TT TT-AFP

Uppdaterad 09.45 | Publicerad 09.08

Tusentals förskolor har fått stänga i Kina. På det som tidigare var en förskola i provinsen Shanxi i norra Kina pågår dans till gammaldags musik.

Tusentals förskolor har stängts i Kina. Andra har bytt inriktning till att i stället bedriva verksamhet för äldre. Två tydliga tecken på den befolkningskris som hotar landets framtid i takt med att den arbetsföra befolkningen minskar.

De närmaste årtiondena kommer hundratals miljoner kineser att bli gamla. Redan nu är det betydligt fler som dör än föds i jättelandet, en tendens som väntas fortsätta i årtionden framöver. 2023 blev det andra året i rad då antalet invånare minskade i Kina.

Som en följd av de låga födelsetalen stängde närmare 15 000 kinesiska förskolor bara under 2023, enligt offentlig kinesisk statistik. Andra har helt bytt inriktning.

”Ungdomens intryck”

På det som tidigare var en förskola i provinsen Shanxi i norra Kina pågår dans till gammaldags musik. Tidigare sprang småbarn runt i lokalerna, som numera fylls av en betydligt mognare publik.

I provinsen registrerades 78 000 fler dödsfall än födslar i fjol. I hela landet med cirka 1,4 miljarder invånare minskade befolkningen med drygt två miljoner.

– Efter att min förskola tömdes funderade jag på hur man bäst kan få användning av den, säger rektorn Li Xiuling.

Förskolan i provinshuvudstaden Taiyuan grundades 2005 och hade en gång 280 barn inskrivna. I fjol stängde den för att öppna igen i december under namnet ”Ungdomens intryck”, ett rekreationscenter för personer som nått pensionsålder. Här ägnar sig numera runt 100 vuxna bland annat åt musik, dans och att lära sig att gå mannekäng.

– De kommer hit för att uppfylla några av de drömmar de hade när de var unga.

20 procent över 60

En modellinstruktör undervisar kvinnor med oklanderliga frisyrer att skrida fram i ett klassrum, klädda i traditionella kläder och med rosa parasoller.

I ett annat rum sitter deltagare i en halvcirkel och spelar på afrikanska trummor till socialistiska sånger. Det finns fortfarande tecken kvar på den tidigare verksamheten, i lokalerna syns våningssängar för vila och färgglada väggar.

Yan Xi var tidigare förskollärare men leder nu grupper av pensionärer. Men de nya eleverna beter sig inte som de tidigare, konstaterar hon.

– Små barn tror på vad du än säger, men de äldre… de har sitt eget sätt, säger hon.

Enligt officiell statistik blev ytterligare närmare 17 miljoner människor i Kina 60 år eller äldre i fjol. Den åldersgruppen utgör redan mer än 20 procent av befolkningen, och andelen väntas stiga till nästan en tredjedel år 2035, enligt analysföretaget The Economist Intelligence Unit (EIU).

ANNONS