Ytterhögern växer – vill dela Belgien i två

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-08

Valaffischer i mängd upphängda inför Belgiens parlaments- och regionalval som hålls parallellt med EU-valet på söndag.

Om sex år ska Belgien fira 200 år av självständighet – om landet fortfarande existerar.

Efter helgens val kan näste premiärminister bli en flamländsk separatist.

Framgångarna för islamfientlige Geert Wilders i Nederländerna håller på att upprepas söder om gränsen. I Belgiens parlamentsval på söndagen räknar starkt invandringsfientliga ytterhögerpartiet Vlaams Belang med att bli störst – inte bara i hemmalandsdelen Flandern utan även i hela landet.

– Under de kommande fem åren måste det ske samtal mellan de flamländska och vallonska styrena om hur vi kan dela landet i två på ett diplomatiskt och förnuftigt sätt, säger nu Filip De Man, EU-parlamentsledamot för Vlaams Belang, till nyhetsbyrån AFP.

Det fransktalande Vallonien är dock inte alls intresserat av en uppdelning. Där väntas i stället en stark frammarsch för vänsterpartiet PTB.

Att ytterligheterna ökar rejält kommer att göra regeringsbildandet svårt. Belgien brukar ha väldigt breda koalitioner för att få ihop en majoritet. Den här gången måste sannolikt Flanderns andra stora separatistparti, NVA, ges en tung roll för att få ihop en regering.

Måhända kan till och med NVA-ledaren Bart De Wever bli ny premiärminister – särskilt då hans parti nu tonar ned sina gamla krav på självständighet.

– Om konfederalismen tillåter eget ekonomiskt ansvar och en garanti för Flanderns välstånd så räcker det för mig, säger De Wever i en radiointervju inför valet.

Följ ämnen i artikeln