Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Expert: Trump svalde betet

Alice Nordevik/TT, Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-09-11 05.25

Människor följer valdebatten mellan Republikanernas Donald Trump och Demokraternas Kamala Harris.

Gång på gång pikade Kamala Harris Donald Trump – som svalde betet och blev arg.

Harris, å sin sida, undvek att svara på vissa frågor.

– Utmattande och fult, säger statsvetarprofessorn Dennis Goldford om valdebatten i USA.

– Hon gjorde en stark insats även om hon duckade några frågor. Trump var Trump. Han tittade aldrig på Harris utan visade ett enormt förakt.

Goldford, som är professor emeritus i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, säger att Donald Trumps fokus i första hand var basen av lojala så kallade Magarepublikaner.

– Till skillnad från Harris försökte han inte sträcka ut handen mot den politiska mitten. Han gick på djupet och hon på bredden, så att säga. Han spelade på folks rädslor, hon talade om hopp.

Aggressiv och förberedd

Valexperten Robert Speel vid Penn State Erie i Pennsylvania tycker också att vicepresidenten gjorde ett starkt intryck.

– Hon var mer aggressiv gentemot Trump än jag väntat mig, säger han.

Kontrasten var enorm jämfört med sommarens ödesdigra debatt mellan president Joe Biden och Donald Trump. Då framstod demokraten Biden som förvirrad och åldersmärkt. I nattens debatt gjorde hans partikamrat ett engagerat intryck.

– Hon kom väl förberedd och framstod som verkligt skarp, säger Robert Speel.

– Till och med Fox News, tv-kanalen som är välvilligt inställd till Trump, säger att Kamala Harris gjorde bättre ifrån sig i debatten. Och om Fox News säger det så kan man förmodligen anta att det kommer att vara den generella åsikten, resonerar Speel.

Innehållsmässigt tror Dennis Goldford att Harris påstående om att Trump beundrar diktatorer kan ta skruv bland vissa mittenväljare. Trump, å sin sida, återkom ständigt till mörka budskap om ett land i förfall och olaglig migration, vilket brukar gå hem bland hans anhängare.

Ändra åsikt?

Expresidenten gjorde också en rad falska påståenden och moderatorerna tvingades vid flera tillfällen inflika fakta om vad som är sant.

Förmodligen kommer det väcka ilska och upprördhet bland dem som stöttar Trump, som kan se det som att programledarna var på ”Harris sida”, tror Robert Speel. Däremot tror han att den grupp oberoende mittenväljare som ännu inte bestämt vem de ska rösta på skulle kunna luta mer åt Harris efter debatten.

– Vissa kanske inte gillade att han hade en så pessimistisk syn på USA. Han sade att USA är ”ett land i förfall som är döende”, säger Robert Speel.

Dennis Goldford säger att Harris fortfarande har en diger uppgift i att presentera sig för sina landsmän.

– Mitt intryck är att hon ville övertyga folk om att hon inte är vänsterradikal och att hon på riktigt bryr sig om amerikanerna. Och hon log mycket, även när hon (verbalt) stack kniven i honom.

ANNONS