Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

FN-utredare: Sudan måste få neutral styrka

TT-AFP

Publicerad 10.23

Mohamed Chande Othman, Sudan-uppdragets ordförande, på fredagens presskonferens i Genève.

Ett av världens värsta krig just nu kan bara hejdas om en ”oberoende och opartisk styrka” sätts in för att skydda miljoner civila. Den slutsatsen drar ett FN-uppdrag som utreder konflikten mellan armén och halvmilitära RSF i Sudan.

Utredarna beskriver en desperat situation i ett av Afrikas största länder. Två miljoner civila har flytt från Sudan, och ytterligare åtta miljoner är på flykt inom landet.

De flyr undan urskillningslösa flyg- och granatanfall, som kan slå var som helst; vatten- och el-försörjning, skolor, sjukhus, – inga platser verkar säkra.

”De krigande attackerar också civila med våldtäkter och annat sexuellt våld, godtyckliga gripanden samt tortyr”, heter det i rapporten som lades fram i Genève på fredagen.

”Dessa överträdelser kan innebära krigsbrott”.

Med tiotusentals döda är konflikten på liknande nivå som exempelvis Gazakriget, men omvärldens engagemang är mycket mindre. Ordförande Mohamed Chande Othman säger att det enda hoppet om att stoppa konflikten är om en utomstående militär styrka går in ”utan dröjsmål”.

Armén och RSF var från början på samma sida. RSF har sitt ursprung i janjawid-milisen, som på regeringens uppdrag hade en brutal roll i Darfurkriget i västra Sudan på 00-talet.

Det nya kriget utbröt sedan ledarna för armén och RSF blivit osams för drygt ett år sedan.

ANNONS