Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Gazaaktivisten: Blir tufft att rösta i höst

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-08-21

“Stå upp för Palestina!” “Stoppa folkmordet!”

Ilskan och slagorden slår mot Demokraternas konvent i Chicago.

Gazakriget och Vita husets stöd till Israel hotar att undergräva stödet för Kamala Harris presidentvalskampanj.

De bär flaggor, håller upp plakat och sveper in sig i palestinasjalar. Många är studenter men här finns också barnfamiljer och äldre. Under konventets första dag bröt ett dussintal av dem igenom ett kravallstaket vid partimötets utkant och flera greps. Och dag två uppges över 60 personer ha gripits vid Israels konsulat i Chicago.

Ytterligare protester är planerade.

– Jag vill påminna alla som går in här om vad som är viktigt, om kriget i Palestina, säger aktivisten Patrick Fay som rest till Chicago från Pennsylvania och nu står vid en av konventets entréer.

– Delegaterna är själviska, de borde lyssna på de ungas oro.

Röstade blankt

Hans vän, som vill vara anonym, nickar.

– Det är avskyvärt och omänskligt, säger han om Gazakriget.

De två har parkerat sig i myllret vid konventets östra ingång, där uppspelta demokrater i cowboyhattar och flaggsmycken stretar mot säkerhetsscreeningen. Från trottoaren påtalar de vikten av en snar vapenvila och argumenterar för ett vapenembargo mot Israel.

Liksom många Gazademonstranter ser Fay och hans vän sig som en del av gräsrotsrörelsen Uncommitted (på svenska ungefär De obundna) som vunnit mark i USA de senaste månaderna. Den fick fart under primärvalen i bland annat Michigan, där tiotusentals demokratiska väljare aktivt strök president Bidens namn och i princip röstade demokratiskt blankt i protest mot Vita husets stöd till Israel.

Demokratiska strateger hoppas att reservationerna inte utvidgas till Harris i själva presidentvalet. Men risken är stor eftersom hon är Bidens vicepresident. Patrick Fay säger sig dock vara mer Kamala Harris-vänlig än många. Han tror att situationen i Gaza skulle bli ännu värre med Donald Trump som president.

“Blir tufft”

En annan som också funderar på hur han ska rösta i november är aktivisten “G” från Minnesota, som står en bit bort. Han tycker inte att USA har något i Mellanöstern att göra och säger att många i hans hemstat tycker likadant.

– I primärvalen röstade jag blankt men nu blir det tufft att bestämma sig. Väldigt tufft, säger han och lyfter ett plakat med texten “Seger för det palestinska motståndet”.

Carolyn Antonucci från Connecticut, som demonstrerar på andra sidan gatan, har ett annat perspektiv.

– Jag kan inte se fler bilder av barnen i Gaza. De är inte terrorister, slår hon fast.

President Joe Biden gav Gazaaktivisterna rätt till viss del, när han höll sitt avskedstal i måndags.

– Demonstranterna ute på gatan, de har en poäng. Många oskyldiga människor dödas – på båda sidor, sade presidenten.