De kan ha sålt ut terroristen
Publicerad 2011-05-04
Hur kunde Usama bin Ladin i över fem år gömma sig bara några kilometer från en pakistansk militäranläggning?
Svar: Därför att Pakistan spelade dubbelspel.
Kanske sålde de ut superterroristen för att få något mycket viktigare.
Det första Pakistans premiärminister Asif Ali Zardari gjorde sedan Obama dödförklarat Usama bin Ladin var att skriva en artikel i Washington Post med rubriken ”Pakistan gjorde sin del”. Där uttrycker han sin glädje över att ”en källa till stor ondska tystats”.
– Han var inte i närheten av var vi trodde han skulle vara, men nu är han borta, skriver Zardari.
Ett försök att minska skadeverkningarna.
Personligen kanske han var ovetande men att försöka få omvärlden att tro att Pakistan inte visste var bin Ladin fanns är ungefär lika lätt som att försöka övertyga en nybliven 50-åring om jultomtens existens.
”Har mycket god kontroll”
Ta det här med att bin Ladin bodde mycket nära Pakistans militärakademi. I ett mur- och taggtrådsomgärdat hus som är mycket större än de övriga i grannskapet, med en mycket större tomt och byggt för bara fem år sedan. Skulle militären tillåta ett sånt bygge utan att hålla koll på vem som vistas där? Och hur kan USA under 40 minuter ostört få genomföra en militäroperation så nära militärhögskolan?
– Min erfarenhet är att Pakistan har mycket god kontroll på folk som befinner sig i områden där militären finns, säger professorn och Pakistanexperten Sten Widmalm.
Amerikanska klagomål
Den officiella versionen som pumpas ut från USA är att man under ett långt och mödosamt arbete upptäckte ledtrådar som till slut ledde till bin Ladins gömställe.
– Jag håller för otroligt att USA på egen hand kunnat spåra och följa bin Ladins kurirer, säger Ann Wilkens, tidigare svensk ambassadör i Pakistan. Det är osannolikt att USA kan ”upptäcka saker” i Pakistan som inte landsets underrättelsetjänst, ISI känner till.
USA har under lång tid klagat över att Pakistan inte samarbetar tillräckligt i kampen mot terrorismen. Relationerna mellan ISI och CIA är på bottennivå sedan USA kraftigt utökat sina egna agenter i landet och en av dem dödat två pakistanier.
Ann Wilkens tror att ISI under lång tid kan ha hållit bin Ladin som ”en tillgång” för att vid lämpligt tillfälle leverera honom.
– Nu ansåg de att ögonblicket var inne, säger hon. Kanske vill de inför den slutakt som väntar om Afghanistan framtid visa USA att de kan leverera när det verkligen gäller.
Någon inom ISI kan ha läckt information. Alternativt kan ISI ha gjort en hemlig uppgörelse med USA där man bytt bin Ladin mot försäkringar för framtiden.
Ett lågt pris
Pakistan är på pappret en demokrati men i praktiken är det militären och ISI som bestämmer. Under 1980-talet var ISI med om att skapa talibanrörelsen i grannlandet Afghanistan som senare gav skydd åt Usama bin Ladin. Då knöts starka band mellan ISI och talibanerna. Vänskapsband som existerar än i dag.
För Pakistan är den allt överskuggande frågan just nu hur Afghanistan ska styras i framtiden, efter att västvärlden dragit sig tillbaka. ISI och militären vill ha en Pakistanvänlig regim och ser gärna en förhandlingslöning där talibanerna åter kommer till makten.
Man vill till varje pris förhindra att en Indienvänlig regering installeras i Kabul. Indien är Pakistans ärkefiende.
Från västerländsk utsiktspunkt framstår det som pinsamt för Pakistan att bin Ladin grips där och att de inte haft kännedom om hans existens. Realpolitiskt är det ett lågt pris för att nå andra mycket viktigare fördelar och för alla de miljarder man fått av USA och andra i ekonomiskt bistånd.
Dubbelspel är inte precis någon nyhet för landets styrande.