Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Googles karttjänst tillbaka i Iphone

Publicerad 2012-12-13

Google Maps är tillbaka i Iphone.

Äntligen, säger miljoner användare över hela världen.

Datorjätten Apples krig med konkurrenten Google fick vd:n Tim Cook att kasta ut den populära och uppskattade karttjänsten ur telefonen Iphone tidigare i år.

Det var inget smart drag.

Den egenutvecklade kartfunktion visade sig nämligen vara betydligt sämre än konkurrentens.

Väldigt mycket sämre, till och med.

Det finns otaliga historier om folk som hamnat helt åt skogen på grund av den nya karttjänsten. Nyhetsbyrån AP rapporterade förra veckan om poliser i Australien som larmat om personer som följt vägbeskrivningar från Iphone och därför helt missat staden Mildura och i stället hamnat ute i öknen, sju mil fel.

Bett om ursäkt

Funktionen var så undermålig att Apples vd Tim Cook offentligt bett om ursäkt, sparkat den ansvarige kartchefen och uppmanat användarna att använda Googles karttjänst genom webbläsaren.

Men nu är alltså Google Maps tillbaka som app.

Den nya gratisappen lanserades tidigare i dag och är en mer avancerad version av den som tidigare fanns inbyggd i Iphones operativsystem.

– Vi började från grunden, säger Daniel Graf, mobilchef för Google Maps, till nyhetsbyrån AP.

Den nya appen har bland annat mer ett helt nytt gränssnitt för köranvisningar och detaljerad trafikinformation, både för biltrafik och kollektivtrafik.

Enklare än i Android-telefoner

Detta är naturligtvis goda nyheter för alla Iphoneanvändare.

Men den nya Googleappen är långt ifrån lika avancerad som den som finns i Android-telefoner, där man till och med kan detaljerade vägbeskrivningar inne i gallerior och köpcentrum.

Android är Googles eget operativsystem och själva orsaken till att karttjänsten försvann från Apples mobiler tidigare i år.

Apple anser att Android är en ren kopia av IOS. Steve Jobs, Apples grundare och förra vd, ansåg att Google "snott allt" och lär ha svurit att satsa varenda öre i bolagets enorma kassa på att sätta stoppa konkurrenten.