Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Svininfluensan ökar

Publicerad 2013-01-29

Toppen är inte nådd

Smittskyddsinstitutet ser en ökning av antalet sökningar på influensa på Vårdguiden.

– Det är en varningssignal. Vi gissar att större delen av fallen är svininfluensa, säger statsepidemiolog Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet publicerar en rapport av antalet influensafall varje torsdag. I den senaste rapporten såg det ut som att antalet insjuknade personer höll på att plana ut.

Men toppen är troligen inte nådd än.

– Det ser ut som vi har en uppåtgående influensaaktivitet, säger Annika Linde.

”En ökning men ingen explosion”

Smittskyddsinstitutet brukar få en bra bild över läget genom att titta på antalet sökningar på influensa på Vårdguidens hemsida. Erfarenhet från tidigare säsonger visar att modellens uppskattningar följer den traditionella övervakningen väl och ger en tidig indikation på omfattningen av influensaspridningen.

Varje måndag sammanställs statistiken och den visar nu på en ökning.

– Det var en ökning men ingen explosion. Vi har inga ytterligare rapporter om många svåra fall. Men vi har en del som intensivvårdas och vi kan inte utesluta att det blir en del svåra fall.

Det finns inget som tyder på att svininfluensan den här säsongen kommer bli lika omfattande som under 2009.

Två personer har hittills dött av svininfluensan i år. De var redan svårt sjuka men det var svininfluensan som gjorde att de avled.

Ytterligare en 35-årig man tros ha dött i svininfluensan i Västra Götaland. Enligt uppgifter från sjukvården tillhörde han inte någon riskgrupp.

Sprids lätt i vinterluften

Det är fortfarande inte för sent för dem som tillhör riskgruppen att vaccinera sig. De som har kroniska sjukdomar, är kraftigt överviktiga eller har astma bör vaccinera sig. Alla landsting erbjuder dock inte längre vaccinering. I Värmland anser man att toppen redan är nådd och vaccinerar därför inte.

I den torra vinterluften sprids viruset lätt i luften men god handhygien kan förhindra spridning. Tvätta händerna och använd gärna alkogel.

Förkylda personer bör undvika att besöka personer som kan vara sköra och tillhöra riskgruppen.