Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här är 5 prylar som tar dig in – i framtiden

Publicerad 2013-01-19

Är du redo för framtiden?

Glasögon med laserstyrning, ihoprullbara datorskärmar och klockor med e-papper. Framtidens prylar är redan här. Aftonbladet har listat några av de coolaste prylarna som gör att framtiden redan är här.

Elektronisk id-kontroll. Förra året sökte datorjätten Apple patentet på en teknik för igenkänning av fingeravtryck med hjälp av en sensor. Av allt att döma är tekniken på gång, många trodde till och med att den skulle finnas på den senaste versionen av Iphone.

Samsung har tagit patent på böjbara skärmar – som även ska vara okrossbara.

Koreanska it-jätten Samsung har sökt patent för en läsplatta med ihoprullbar skärm. Vid teknikmässan CES i Las Vegas förra veckan visade man den senaste generationen flexibla och okrossbara skärmar. Tidigare har det spekulerats i att de första böjliga apparaterna ska komma i produktion redan under 2013.

En av Googles grundare, Sergey Brin, visar upp glasögonen som ska kunna göra allt..typ.

It-jätten Google visade redan för något år sedan skisser på Project Glasses med det som brukar kallas förstärkt verklighet. Det är enkelt uttryckt glasögon med inbyggda bildskärmar som kan visa information om det man för ögonblicket tittar på. Även Microsoft har sökt patent för en liknande grej. Det stora problemet har varit hur man ska kunna styra de smarta glasen.

Vad tänker du på? Det trådlösa headsetet känner av vad du funderar på – och styr din dator. Inte alls läskigt...

  Ska man tro den patentansökan som lämnades in till det amerikanska patentverket tidigare i veckan kan det bli med hjälp av laserteknik. På ansökningen har Google kombinerat en tidigare känd teknik för laserstyrning med de egna smarta glasögonen. Ska man exempelvis knappa in en pinkod projiceras bilden av ett tangentbord på handflatan. Sedan känner lasern av vilka knappar man pekar på.

Vi fortsätter rakt in i framtiden med tankestyrning. Något som egentligen är ganska "gammalt".

Redan 2008 lanserades det första systemet för att styra datorer med tankekraft i stället för med en mus eller pekskärm. Nu har en ny och smidigare version lanserats. Apparaten består av ett tråd- löst headset med 14 elektroder som känner av hjärnans aktivitet. För ett par tusen­lappar börjar tekniken nu bli tillgänglig för konsumenter.

Räkna med att det dyker upp allt fler program och apparater som kan tankestyras det närmaste året.

En annan sak som ska fixa in oss i framtiden är supersmarta klockor, bland annat med pekbara skärmar.

  Det senaste året har flera superavancerade klockor med pekskärm lanserats. De visar inte bara tiden utan klarar allt från att fjärrstyra telefonen, visa sms och e-post till att byta låt i mp3-spelaren. Smartklockan Pebble är ett exempel. Bildskärmen består av senaste generationens e-papper, vilket gör den extremt energisnål och fullt läsbar även i skarpt dagsljus. Klockan ska funka tillsammans med Iphone och Android­telefoner och väntas börja säljas redan i år.