Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Var IS affischnamn – nu är Samra död

Publicerad 2015-11-26

Rymde hemifrån för att bli IS heliga krigare Ångrade sig och dödades på flykt

”Leta inte efter oss. Vi kommer att tjäna Allah – och vi kommer att dö för honom”, skrev Samra Kesinovic, 17, till sina anhöriga.

Nu uppges den österrikiska flickan ha dödats på flykt från terrorgruppen IS – som hade gjort henne till affischnamn efter att hon anslutit dem i fjol.

Samra Kesinovic var bara 16 år när hon tillsammans med sin vän Sabina Selimovic, 15, flydde hemmet i Wien i Österrike för att bege sig till Syrien och strida med jihadistiska styrkor.

De hade lämnat meddelanden till sina föräldrar och skrivit på Facebook att de vill bli ”heliga krigare”.

Men i oktober i fjol rapporterades det att Samra ångrat sig. Gravid och gift ville hon då lämna Syrien.

Var affischnamn

Samtidigt hade terrororganisationen IS börjat använda de båda tonårsflickornas namn och bilder i propagandasyfte – och Samra blev ett affischnamn för terrorn.

Efter att ha försökt göra slag i saken och fly från IS-fästet Raqqa i Syrien uppges nu Samra ha dödats, skriver brittiska The Telegraph som hänvisar till österrikisk media.

Uppgifterna har inte bekräftats av myndigheterna.

– I enskilda ärenden kan vi inte lämna några kommentarer, säger Thomas Schnöll, talesperson för det österrikiska utrikesdepartementet, enligt sajten Salzburg 24.

Lyckades fly

Tidningen Krone Zeitung uppges ha pratat med en anonymt tunisisk kvinna som ska ha bott med de båda tonåringarna under en tid i Raqqa.

Kvinnan ska även hon ha anslutit till jihadisterna, men senare lyckats fly med livet i behåll.

De båda tonåringarna var av bosniskt ursprung och enligt The Telegraph har en bosnisk man i Wien anklagats för att ha rekryterat flickorna – något han förnekat.

Flickornas familjer uppges inte ha velat kommentera uppgifterna.

Följ ämnen i artikeln