Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Åkte för att strida för IS – nu vill hon hem

Publicerad 2014-10-12

Samra Kesinovic, 17, försvann från sitt hem i Österrike för att strida för terrorgruppen IS.

Nu är hon gravid och gift – och vill åka hem.

Tillvaron i det krigsdrabbade Syrien har "blivit för mycket", säger hon.

Men enligt österrikisk polis är det näst intill omöjligt för tonåringen att återvända.

Samra Kesinovic, 17, och Sabina Selimovic, 15, försvann från sina hem i Österrike i april. Vännerna hade tagit sig till Syrien för att strida med terrorsekten IS och lämnade ett meddelande till sina familjer:

"Leta inte efter oss. Vi kommer att tjäna Allah - och vi kommer att dö för honom".

Vännerna kommer ursprungligen från Bosnien men växte upp i Wien. De ska ha bestämt sig för att ansluta sig till terrorsekten efter att de besökt en moské i Wien och läst om IS på internet, skriver The Telegraph

Kort efter avresan blev vännerna gravida och gifte sig med tjetjenska soldater.

Interpol släppte bilder

Flera bilder av flickorna har spridits på internet - som visar hur de håller i kalashnikov-gevär och bär heltäckande niqab. Men enligt österrikisk polis har deras konton på sociala medier övertagits och manipulerats av IS.

– Vem det än är som sköter sidorna så är det förmodligen inte flickorna. De används för att sprida propaganda, säger en säkerhetsexpert hos polisen till Austrian Times.

Interpol släppte bilder på flickorna efter försvinnandet i april och enligt obekräftade rapporter ska deras föräldrar ha varit i kontakt med dem.

”Nästan omöjligt att återvända”

De tros bo i staden Rakka i norra Syrien. Enligt Wien-baserade tidningen Österreich vill Samra återvända hem efter att tillvaron i det terrordrabbade Syrien har "blivit för mycket". Enligt tidningen är döden "en ständig följeslagare" i flickornas tillvaro.

Vännen Sabina, däremot, uppges inte vara redo att återvända.

Men enligt österrikisk polis kan det bli svårt för vännerna att lämna Syrien.

– Det största problemet är för personer som vill återvända. När de väl lämnat är det nästan omöjligt, säger Karl-Heinz Grundboeck, talesperson för det österrikiska inrikesministeriet och hänvisar till inhemska lagar.