Stödet ökar för Kinberg Batra

Publicerad 2014-11-03

Anna Kinberg Batra.

Stödet ökar för Anna Kinberg Batra i kampen för vem som ska bli Fredrik Reinfeldts efterträdare.

Men Västernorrland går mot strömmen – och röstar hellre på kandidater som inte vill vara med.

Fredrik Reinfeldt ska avgå som partiledare för Moderaterna den 7 mars, då partiet håller en extrastämma i Stockholm.

En valberedning ska i mitten av november föreslå en kandidat.

Just nu håller länsförbunden på att skicka in sina synpunkter till valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungmann.

Stödet ökar

Anna Kinberg Batra har redan fått stöd av flera länsförbund och MUF.

På måndagskvällen beslutade ytterligare två länsförbund att nominera Anna Kinberg Batra till partiordförande.

– Vi har haft diskussion runt ett antal namn men det var en stor majoritet som förordade Anna, säger Ola Karlsson, förbudsordförande för M i Örebro.

Också i Uppsala var beslutet enhälligt.

– Vi tror att hon har förmågan att föra Moderaterna framåt och att hon har viljan att driva politiken åt rätt håll, säger förbundsordföranden Jessika Roswall.

”Går hem i stugorna”

I Västernorrland valde ledamöterna enhälligt att nominera Tomas Tobé och Catharina Elmsäter Svärd - trots att de tidigare sagt att de inte är aktuella att bli M-ledare.

– Vi har haft många och långa diskussioner och diskuterat väldigt många namn hit och dit. Men utifrån lite Norrlandsperspektiv och landsbygdsperspektiv förordar vi Tomas Tobé och Catharina Elmsäter-Svärd, säger förbundsordföranden Lena Asplund.

Hon vill inte gå in på debatten i detalj men uppger att förbundsstyrelsen vill ha en partiledare som har fokus på landsbygden.

– Vi tycker att det vore bra att ha någon som har ett perspektiv som är utanför Stockholm, någon som inte kommer från Storstadsområdena. Man tycker att Tomas Tobé har varit duktig i ute i debatter och att han är klar och tydlig. Catharina Elmsäter-Svärd tycker man är en person som går hem i stugorna som någon uttryckte det, säger Lena Asplund.

Kräver partistyrelsens avgång

Sedan tidigare har länsförbundet i Halland krävt partistyrelsens avgång. Nu stämmer också länsförbundet i Örebro in i avgångskravet - och vill att partistyrelsen avgår redan vid extrastämman.

– Vi tycker att det är naturligt att hela partistyrelsen ställer sina platser till förfogande så att det är möjligt för valberedningen att forma ett nytt lag kring Anna Kinberg Batra, säger Ola Karlsson.