Fruktstunden fredas efter protester

Publicerad 2014-07-03

Föräldrar och lärare gick bananas av fruktilska. Det gav resultat.

Nu backar politikerna från att stoppa förskolebarnens frukt i tre stadsdelar i Göteborg.

– Vi är överens om att vi inte ska röra frukten i förskolan, säger stadsdelsnämndens ordförande Yvonne Stolpe (S) till Göteborgs-Posten.

Aftonbladet skrev i går att budgeten för råvaruinköp ska bantas med 600 000 kronor på de kommunala förskolorna i stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo.

Ett av förslagen var att stoppa inköpen av frukt, vilket sågades av en expert i kostekonomi.

Beslutet ledde till ilska hos föräldrar och lärare eftersom förskolebarnen skulle förlora sin fruktstund. Men nu får barnen sina äpplen och päron.

– Jag har nu talat med mina kollegor i telefon och vi är överens om att vi inte ska röra frukten i förskolan. Vi får fatta ett officiellt beslut om detta när vi träffas igen efter semestern, säger Yvonne Stolpe (S) som är ordförande i stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo till Göteborgs-Posten.

Måste spara

Men det övergripande beslutet om besparingar finns kvar. Nämnden ska i augusti diskutera var pengarna i stället ska sparas in.

Klart är att inga kulturaktiviteter, som teaterbesök, ska köpas in. Däremot kommer redan beställda aktiviteter att genomföras som planerat.

– Min förhoppning är att sommarmånaderna går bra så att ekonomin ser bättre nu innan hösten startar. Då kanske vi kan slippa att genomföra de här åtgärderna över huvud taget, säger Yvonne Stolpe till Göteborgs-Posten.

Totalt måste stadsdelsnämnden enligt prognosen spara sju miljoner kronor under hösten.