Förskolebarnen kan bli utan frukt och kött

Uppdaterad 2014-07-03 | Publicerad 2014-07-02

”Frukten är viktig för alla barn, dels för vitaminer men också för att fruktstunden är en mysig del av dagen”, säger förskolläraren Ramona Nordberg till Göteborgs-Posten.

I höst kan förskolebarnen bli utan fruktstund, kött och teaterbesök.

Föräldrar och förskollärare i Göteborg är rasande.

– Man blir jättearg. Det måste finnas bättre saker att spara in på än detta, säger förskolläraren Ramona Nordberg till Göteborgs-Posten.

Det blir kanske inga äpplen och päron i mellanmål för barnen. Stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo måste enligt årsprognosen spara sju miljoner kronor. Nyligen fick förskollärarna veta att det kan bli restriktioner på råvaruinköpen, som ska bantas med 600 000 kronor.

– Frukten är viktig för alla barn, dels för vitaminer men också för att fruktstunden är en mysig del av dagen. För de minsta barnen är den helt avgörande för att de ska orka fram till lunch, säger Ramona Nordberg på Barytongatans förskola i Högsbo till Göteborgs-Posten.

Besparingarna gäller cirka 40 kommunala förskolor och barnen kan få sin fruktstund indragen från augusti till 1 november, enligt nämndens förslag.

Kulturaktiviteter som barnen brukar få åka på kan ställas in. Köttet kan dessutom anses för dyrt att handla in då stadsdelens policy är att allt kött ska vara ekologiskt. Förslagen sågas av en expert som Aftonbladet talat med.

"Folk blir rasande"

Ramona Nordberg är inte bara förskollärare. Hon är även mamma med barn på en annan förskola i området. Hon jobbar nu med att mobilisera föräldrarna.

– Reaktionerna hittills är starka, folk blir rasande över att det ska sparas in på småsaker hos oss som redan har det skralt, säger hon till Göteborgs-Posten.

Förskollärare säger till tidningen att de inte tillfrågats om var det går att spara på. De föreslår att maxtaxan på förskoleavgiften, som varit orörd sedan 2002, i stället borde höjas.

Flera förskolor har redan fått besked om besparingarna och enligt Yvonne Stolpe (S), ordförande i stadsdelsnämnden, är beslutet fattat. Men diskussionerna är inte färdiga.

– Vi tycker liksom föräldrarna att det inte känns riktigt bra i magen, säger Yvonne Stolpe enligt TT.

Hon säger att kommunen inte har rätt att besluta om en höjning av maxtaxan, att det är ett nationellt beslut.

"Förskolan är anorektisk"

Aftonbladet har skrivit om hur förskollärare går på knäna och blir sjuka av stress och underbemanning. I mars avslöjade Uppdrag Granskning grova missförhållanden på Hälsans förskola i Rinkeby – "Knäckebröd-gate".

Lärarförbundet hänvisar till det fallet och pekar på indragna fruktstunder som ännu ett i raden av besparingskrav som drabbar barnen direkt.

– Skolan och förskolan är anorektiska och det här är bara ett exempel på hårdbantningen. Om de inte har råd med äpplen, hur ska de då klara lärarlönerna? säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Eva-Lis Sirén tror dock inte att en höjda avgifter är lösningen, utan att man satsar mer pengar på förskolan.

ANNONS