Kostekonomen: ”Dra in på annat”

Publicerad 2014-07-02

Se över matsedeln för att rädda fruktstunden.

– Ska du äta ekologiskt måste du dra in på någonting annat, säger Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun.

Karin Lidén

Hon har precis hört att förskolebarnen i Göteborg kan bli utan både fruktstund och kött. Karin Lidén tycker att den berörda stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo bör tänka om.

– Det är helt fel väg att gå kan man tycka, säger hon.

I Kramfors skolor är 25 procent av maten ekologisk. För att kunna äta hormonfritt kött och dricka mjölk av god kvalitet har matsedeln setts över. Enligt Karin Lidén är det den största besparingen en kan göra.

– Du har inte mer pengar och får försöka anpassa vad du ska äta ekologiskt. Allt kan inte vara ekologiskt utan du måste välja kanske mjölken och köttet. Vi har inga ökade kostnader för att vi anpassat matsedeln. Vi äter inte kött så ofta till exempel, men när vi gör det är det bra kvalitet, säger Karin Lidén.

"Köttet är dyrare"

Hon säger att den ekologiska mjölken kostar runt en krona mer per liter. Eko-kött kostar mer, men hur mycket dyrare vill hon inte spekulera i då priset kan variera.

– Det beror på vilket avtal man har, det är inte samma priser överallt. Men tittar du ute i butiken så kostar till exempel inte bananerna mer än konventionella. Men köttet är dyrare, men jag kan inte säga hur mycket dyrare, säger Karin Lidén.

Hur viktigt är ekologiskt kött i skolan?

– Det tycker jag är viktigt. Det handlar om vad köttet innehåller helt enkelt. Svenskt kött innehåller inga hormoner så håll koll på varifrån köttet kommer, säger hon.

Av erfarenhet säger Karin Lidén att maten är ett "tacksamt område när det gäller besparingar".

– Det är det enda man kan spara in på, alla fasta kostnader måste man betala. Hyra, personal och allt annat som du inte kan påverka.