Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Plocka fel svamp – ett dödligt misstag

Publicerad 2014-09-13

Experten: Var hundra procent säker – de giftigaste är ganska vanliga

Efter en regnig augusti­månad står svamparna som spön i backen.

Mycket karljohan och andra namnkunniga varianter – men även betydligt farligare sorter.

– Bara fem, sex stycken är dödligt giftiga, men de är å andra sidan ganska vanliga, säger mykologen Michael Krikorev.

Den senaste tidens översvämningar i Svealand och Götaland har orsakat stora problem för många. Men svamparna trivs i vätan.

– Bäst är det i Västergötland, utefter Västkusten och Skåne. Stockholmstrakten är också bra. Jag är uppe i Timrå nu, och även här är det hyfsat, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruks­universitet och grundare av sajten Svampguiden.

Karljohans år

Särskilt bra tycks karljohan trivas.

– Det är ett karljohan-år. Det sker bara vart femte, sjätte år. Men det är snart över nu, i alla fall här uppe, säger Michael Krikorev.

Med andra ord är det läge att ge sig ut i skogarna så fort som möjligt. Men väl där, hur hittar jag de goda matsvamparna?

– Kantareller är vanliga svampar som finns i princip överallt. De växer både med lövträd och barrträd, under gran, tall, björk och ek. Samma med karljohan. Det svåra är att veta när man ska ge sig ut just där man bor. Det var därför min hemsida kom till på 90-talet, där kan plockare tipsa varandra om att karljohan nu finns runt Skövde till exempel.

Dödligt giftiga

Att ta hjälp av andra är också bra för att ta reda på vad du inte ska plocka.

– Det finns cirka 100 bra matsvampar och bara fem, sex stycken som är dödligt giftiga, men de är å andra

sidan ganska vanliga, säger Michael Krikorev.

– Det viktigaste är att man ska vara hundra procent säker på vad det är man äter. Man ska ha så mycket svampböcker, bildmaterial och beskrivningar som möjligt. Helst ska man gå en svampkurs också.

Åt flugsvamp

Så sent som i slutet av augusti fördes sex personer i Halland till sjukhus efter att ha blivit förgiftade av vit flugsvamp som de trodde var champinjoner.

– Champinjoner har aldrig vita skivor, de är antingen rosa, bruna eller brunsvarta. Vit flugsvamp har vita skivor. En regel man kan trycka på är att man ska undvika bruna svampar med bruna skivor och vita svampar med vita skivor, säger Michael Krikorev.