Bråk tvingade skola att stänga
Uppdaterad 2015-03-03 | Publicerad 2015-03-01
Bråk mellan 10-20 elever på högstadiet Värner Rydénskolan i Malmö ledde till att lärarfacken i fredags beslutade att stänga skolan av arbetsmiljöskäl.
– Det här är en väldigt ovanlig åtgärd, säger skoldirektören Anders Malmquist, som hoppas att skolan ska kunna öppna igen på tisdag.
På måndag kommer eleverna på Värner Rydénskolan i Malmö inte att gå till skolan. Anledningen är att högstadieskolan från och med måndag kommer att vara stängd av arbetsmiljöskäl, skriver Sydsvenskan.
Bråk mellan elevgrupper
Bakom beslutet om stängningen av skolan står skyddsombud från facken Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.
Skyddsombuden fattade beslutet på fredagen, efter ett elevbråk som enligt Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Malmö, inte kan garantera säkerheten. Till Aftonbladet säger hon att det inte bara har varit bråk mellan olika elevgrupper i fredags, utan att problemen har funnits under längre tid.
– Nu upplever våra medlemmar att det inte gick längre att garantera säkerheten. Därför var detta det som vi behövde göra, för att verkligen ta itu med problemen. Ingen tycker att det här är roligt precis.
Exakt vilka är problemen?
– Det är väldigt mycket hot och våld på skolan och kränkningar och oroligheter mellan elevgrupper. Det är mest i korridorer och i rasthallar och på skolgården, men även i klassrummen. Elever från andra skolor kommer på besök, vilket gör situationen bekymmersam, säger Catharina Niwhede.
Hon menar att problemen grundar sig i att man har tryckt in för många elever på skolan sedan man i höstas lade ner Öragårdsskolan, vars elever fick börja gå i Värner Rydénskolan.
– Det handlade om att spara pengar. Vi varnade för detta. Man hade behövt en riktig plan för att föra samman elevgrupperna och det fanns det inte riktigt tid till. Nu är det trångt och många elever på samma ställe.
10-20 elever bakom bråken
Endast Arbetsmiljöverket kan häva stängningen av skolan.
Den som har det övergripande ansvaret för skolans verksamhet är skoldirektören Anders Malmquist. Han är högste chef på grundskoleförvaltningen.
När Aftonbladet når honom på söndagseftermiddagen berättar han att det enligt skolan rör sig om mellan tio och 20 elever som ligger bakom bråken som har fått skolan att stänga.
– Det är mellan elevgrupperingar och ibland kommer obehöriga utanför skolan in i bråken. Enligt skyddsombuden har bråken inte skett under undervisningstid utan på raster och med omedelbar anknytning till skoldagen, säger han till Aftonbladet.
Stängning – en ovanlig åtgärd
Enligt Anders Malmquist har problemen pågått en tid. I oktober 2014 vidtog man åtgärder i form av bland annat förstärkning av antal vuxna på plats.
– Men på något vis har det nu i fredags eskalerat.
Han säger han att stängningen av skolan är en väldigt ovanlig åtgärd.
– Jag kan bara minnas ett tillfälle förut då det har hänt i Malmö. Vi har reagerat på det här och omedelbart agerat. I fredags eftermiddag hade vi ett möte så fort vi fick reda på detta. Vi kom överens med skolledningen och skyddsombuden att ha ett möte på skolan i morgon bitti. Vi har bjudit in ungdomsledare och andra resurser som vi har i förvaltningen att hjälpa till.
Målet: öppna på tisdag
Anders Malmquist menar att målsättningen är att stärka upp ordningen på skolan så att den kan öppna igen på tisdag morgon.
– Min uppgift är att hitta stöd för att skolan ska kunna säkra upp skolmiljön. Vi ska diskutera med skolans personal, se över rutiner och hur man gör när bråken uppstår och vem som går in och tar ansvar, säger han.
Med stöd i sanktionsmöjligheter i skollagen kan åtgärder innebära att stänga av eller omplacera elever som inte fungerar i skolan i fråga.
– Det har vi rätt till enligt skollagen. Vi ska försöka att använda fler vuxna och ungdomsledare i miljön och skapa en delaktighet hos hela personalen så att vi kan starta upp på tisdag. Det här är väldigt trist, för det slår mot alla elever, trots att det är få som ställer till det, säger Anders Malmquist.
"Det är olyckligt"
Vid måndagens möte kommer även representanter för lärarfackets medlemmar samt ombud för utbildningsområdet att vara på plats.
– Målet är självklart att öppna skolan igen. Det finns en plan för hur man ska klara situationen och bli av med dessa våld- och hotsituationer. Eleverna behöver sin skolgång. Det här är inget som vi tycker om, men på grund av säkerheten var det tyvärr nödvändigt, säger Catharina Niwhede.
Hur ser ni på att barnen inte kommer att kunna gå till skolan på måndag?
– Det är olyckligt, men det är främst för deras säkerhet. Eleverna är också oroliga för att det är oroligt på skolan. Det finns elever som inte vill gå till skolan på grund av våld och hot i korridorerna. Så får det inte vara för någon. Men det är klart att det inte är någon lycklig situation, säger Catharina Niwhede.