”Polisen nära skjuta mig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-25

Kula träffade förbipasserandes bil

Polisen var nära att skjuta en förbipasserande under gårdagens rånförsök i Umeå.

Det uppger en person för Västerbottens-Kuriren.

– Jag hörde automateld och det smällde till i bilen, säger mannen till tidningen.

Umeåpolisen hänvisar till den utredning som inletts.

Vid niotiden på morgonen i går slog rånarna till mot värdetransportsföretaget Loomis lokaler i centrala Umeå.

Polisen, som väntade sig att rånarna skulle slå till mot Loomis, hade kallat in nationella insatsstyrkan och stormade rånarna när de slog till.

Skottlossning utbröt och en av gärningsmännen skottskadades svårt. En polishund sköts också till döds i dramat.

Träffade bil

En man som körde förbi platsen på E4 blev nästan skjuten i huvudet i samband med rånförsöket, berättar han för VK. Han hörde först explosionen som uppstod när rånarna försökte spränga entrén till Loomis, men körde vidare i tron att han fått punktering.

Sedan hörde han automateld, men trodde först att det var en övning.

– I höjd med den första kasernen på I20 kom nästa eldskur, och det smällde till i bilen. Jag konstaterade att en kula hade gått igenom bilen, bara 50 centimeter bakom mitt huvud, säger mannen till VK.

Mannen säger till tidningen att han är övertygad om att kulan kom från polisens vapen.

– Polisen sprang framåt och rundade huset. De sköt diagonalt, i riktning mot centrum, och träffade min bil. Det måste vara polisen, rånarna hade ingen anledning att vända och skjuta in mot centrum, säger mannen till VK.

Peder Jonsson, informationsansvarig vid polisen i Västerbotten, vill inte kommentera påståendet om att kulan skulle komma från ett polisvapen.

– Det återstår att utreda varifrån skottet kommer ifrån. Men att det uppstod en situation där ute som gjorde att det avlossades skott är något som polisen kommer att utreda, och det kommer naturligtvis också att göras en internutredning av polisens agerande i anslutning till den här situationen, säger han.

”Vill inte recensera”

Arne Andersson, chef vid Rikskriminalen, har tidigare berättat att polisen väntade sig att rånarna skulle slå till:

– Samtidigt måste vi låta det gå så långt att det blir ett fullbordat försök.

Peder Jonsson säger:

– Jag vill inte recensera vad andra polisansällda lämnar för information. Det får faktiskt stå för honom.

Varför ingrep polisen inte tidigare?

– Det gjordes en bedömning naturligtvis, sen kom det ett larm om att man fösökte ta sig in i den här depån, och då naturligtvis ingrep polisen omgående.

En person påstår att han nästan blev skjuten av polisen och att en kula passerade en halvmeter från hans huvud. Kommentar?

– I och med att det avlossats skott och i och med att polisen varit med och avlossat skott kommer polisens del i det här utredas och hur det gått till. Det finns ingen anledning att förekomma den utredningen.

Är polisen nöjd med hur insatsen genomfördes?

– Tyvärr är en av gärningsmännen skadad, och en av polisens hundar sköts också. Men med tanke på den allvarliga situation som var får man ändå säga att man får vara tacksam att ändå inte blev värre och att det ändå gick såpass bra som det gick.

Enligt Peder Jonsson uppges den skottskadade gärningsmannens tillstånd vara allvarligt men stabilt.