Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Explosionsfaran i Norrköping under kontroll

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-08

Tankbilen flyttad

Tankbilen som var nära att explodera på Händelö i Norrköping är nu flyttad och faran under kontroll. Tanken var fylld med 17 ton av den farliga kemikalien Metakrylsyra som sprängs vid hög temperatur. Alla trafikavspärrningar är nu hävda.

– Läget är fullständigt under kontroll, säger Mikael Skoog, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Problemet uppstod i eftermiddag på fabriksområdet på Händelö i Norrköping. Vätskan i tanken, som tillhör företaget Dow Chemicals, steg plötsligt i temperatur - från 47 till 55 grader. Tanken var fylld med Metakrylsyra som måste hålla en speciell temperatur för att vara säker.

Vätska som sprängs

Stiger temperaturen över 75 grader kan vätskan explodera och bilda en kaskad av frätande syra. Polisen upprättade därför ett säkerhetsavstånd på en kilometer från tanken. All trafik till och från Händelö spärrades av. Planen var att föra över den explosiva vätskan i syrafasta slangar till en avkylningsbassäng. Där skulle vätskan kallna. Inne i tanken pressades den däremot samman och temperaturen steg hastigt.

Rörelse räckte

Strax före klockan 15 flyttade personalen på Dow Chemicals tanken. Det visade sig att endast rörelse räckte för att få vätskan att kallna. Temperaturen är nu nere på 50 grader och läget under kontroll, säger Mikael Skoog.

Trafikavspärrningarna in och ut från Händelsö hävdes klockan 16. Räddningstjänsten kommer dock att stanna kvar på platsen och övervaka tanken.

Är du på plats? Har du
bilder?