Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Familjen Pinkowitz hoppades på ett ja

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-21

Familjerna Pinkowitz och Brinkman.

Den amerikanska familjen Pinkowitz är demokrater – och hoppades att president Barack Obamas historiska vårdreform skulle bli verklighet.

– Vi har inte råd att rösta nej, säger Ted Pinkowitz, till Aftonbladet innan omröstningen.

Inför det amerikanska presidentvalet 2008 tog Aftonbladet kontakt med två amerikanska familjer, som följdes under hela valet.

Familjen Pinkowitz, demokrater, från Denver samt familjen Brinkman, republikaner från Minneapolis.

Vad tycker ni om Obamas vårdreform?

– Jag tycker den verkligen behövs. Jag hoppas att den går igenom. Just nu är det många som inte har råd med sjukvård och alla borde ha tillgång till sjukvård. Däremot är jag inte helt nöjd med alla förslagen i reformen, säger Ted Pinkowitz.

Hur betydelsefull är vårdreformen?

– Den är viktig av två anledningar. Det första handlar om att Obamas trovärdighet står på spel. Om han inte kan få igenom reformen tror jag han kommer få stora problem att få igenom någon större reform framöver. Nummer två: demokratiska partiet kan tappa förtroendet för Obama om reformen inte går igenom.

Har USA råd med vårdreformen?

– Jag tror vi inte har råd att rösta nej. Ena lägret säger att den här reformen innebär att vi kommer spara pengar, men den andra sidan, republikanerna, säger att det finns många dolda kostnader som vi kommer få betala dyrt för. Men jag tror på höjda skatter, om det är vad som krävs för att få det att fungera.

USA är det enda landet i väst som inte har en allmän sjukförsäkring för alla invånare. Är det ett problem?

– Ja, det är definitiv ett problem. Det säger en del om ett samhälle som är villigt att ta hand om alla sina medborgare. Och som du sa, vi är det enda landet i väst som inte tror på det. Jag tycker att det är dags vi tar hand om alla våra medborgare, oavsett vad det kostar.

Om vårdreformen blir nedröstad, vad innebär det för president Obama.

– Det skulle bli ett hårt slag för honom. Det kan innebära att han inte blir omvald. Och det kommer bli svårt för Obama att få igenom några förändring framöver som betyder något. Jag tror han sätter hela sin politiska framtid på spel.