Han fick begravas med sina hundar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-28

Uffe Larssons sista önskan blev uppfylld

Uffe Larsson fick som han ville.

Han begravdes tillsammans med sina älskade hundar.

– Det var ett måste. Jag hade lovat honom det, säger änkan Lillemor Torsslow.

Det har gått ett år sedan artisten och skådespelaren Uffe Larsson dog. Vid graven på Norra begravningsplatsen står alltid en skål med godis, som han tyckte så mycket om.

– Jag kommer hit varannan dag, säger fästmön Lillemor Torsslow.

Det var hon som hittade honom livlös i hallen. Senare visade det sig att hans kroppspulsåder brustit.

Hans död kom plötsligt, Uffe Larsson mådde vid 53 års ålder bättre än någonsin, och han och Lillemor planerade för sitt bröllop. Ändå hade han förberett sitt testamente.

Sparade askan

Där framgår tyligt att han ville begravas med sina älskade hundar: Ossian, Douglas, Lennart och Julia. Han hade sparat deras aska i urnor och för Lillemor Torsslow fann inget annat alternativ än att uppfylla hans starka önskan, trots att det är förbjudet enligt begravningslagen.

– Jag hade inte kunnat stå här i dag och Uffe hade inte varit begravd om inte hundarna hade fått följa med i kistan. De betydde så mycket för honom, säger hon.

Fick stoppa i vad hon ville

Lillemor ringde runt till olika begravningsentreprenörer och förklarade hur viktigt det var för Uffe. När frågan uppmärksammades i media fick hon också kontakt med många äldre och ensamma som oroade sig inför sin egen död.

Det är också därför Lillemor vill berätta för andra att Uffe fick sin vilja igenom.

– Begravningsentreprenören sa att det var helt upp till mig vad jag stoppade i kistan.

Hon lade ner de fyra urnorna tillsammans med ett kärleksbrev och Uffes favoritgodis innan hon stängde locket. Nu vilar han och hundarna tillsammans under en bädd av blommor, hälsningar och levande ljus.

Stipendium

På samma plats vill Lillemor begravas tillsammans med parets kungspudlar Shady och Russian.

I går delade Lillemor ut det första stipendiet till Uffe Larssons minne. Tommy Andersson, 18, var med i Uffe Larssons sista revyer som han satte upp tillsammans med ungdomar i Vadstena. Bara två dagar innan han dog stod de på scen tillsammans.

”Blir bara svårare”

– Jag saknar ord. Jag kände bara Uffe i nio månader, men han har betytt så mycket för mig. Han var som en extrapappa, säger Tommy Andersson som går sista året på Rytmus i Norrköping.

För Lillemor Torsslow har ett år av oändlig saknad passerat.

– Det blir bara svårare för varje dag, nu förstår jag att han inte kommer tillbaka, säger hon.

Efter Uffe Larssons död startade Lillemor Torsslow en insamling till hans minne som ska inspirera goda talanger att våga följa sina drömmar.

Stipendiefondens kontonummer är 3031 2397461.

Lillemor Torsslow bloggar om saknaden efter sin sambo på http://uffelarsson.blogspot.com.

ANNONS