Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Bomblarmet avblåst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Falskt alarm i morse på amerikanska ambassaden

Ett misstänkt paket hittades på USA:s ambassad i morse.

Bombtekniker och ett stort polispådrag kallades till platsen.

– Men allt var i sin ordning, säger Tomas Hellgren, polisinsatschef.

BOMBLARM Aftonbladet var på plats vid den amerikanska ambassaden och rapporterade om bomblarmet som visade sig vara falskt.

Klockan 10.03 hittades det som misstänktes vara en bomb vid USA:s ambassad på Dag Hammarskjölds Väg i Stockholm.

– Det är något bombliknande, jag skulle vilja kalla det ett paket, som har hittats vid amerikanska ambassaden. Vi vet inte hur det har kommit dit, eller hur det har kommit in, sa Ulf Lindgren, polisens presstalesman, till Aftonbladet vid halv elva i morse.

Bombtekniker på plats

Han berättade att ett stort antal poliser var på plats och att bombtekniker undersökte paketet.

– Experterna får bedöma vad det är, sa Ulf Lindgren.

Inte utrymd

Men vid halv tolv var faran över. Polisinsatschef Tomas Hellgren bekräftade då för Aftonbladets reporter på plats att det var ett ofarligt paket.

– Det var adresserat till en person i ambassaden. Vid en första röntgen av paketet såg det märkligt ut, men vid en andra kontroll visade det sig att det inte var något konstigt med innehållet.

Han konstaterade också att avspärrningarna från Dag Hammarskjölds Väg och upp längs med Gärdesgatan var ett ”standardförfarande” i den här sortens situation.

Ambassadören tackar

USA:s ambassadör i Sverige, Matthew Barzun, sa i ett pressmeddelande:

– Jag vill tacka stockholmspolisen för deras snabba respons och professionalism gällande det inträffade. Vi är lättade att det inte var ett faktiskt hot och nöjda med att samarbetet mellan vår egen säkerhetspersonal och den svenska polisen fungerade perfekt.