Världens djupaste vulkankratrar hittade

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-13

Världens djupast belägna vulkankratrar tros ha upptäckts i Karibien.

Fem kilometer under havsytan spyr kratrarna ut vatten så hett att det kan smälta bly.

Kratrarna, som kallas "black smokers", beskrivs som en submarin värmekälla med skorstensliknande mynning som sprutar ut en slags vattenlösning.

På fem kilometers djup i Cayman Trough, mellan Jamaica och Caymanöarna, har ett brittisk forskarteam från National Oceanography Centre fångat kratrarna på film.

"En annan värld"

– Det var som att hamna i en annan värld, säger Bramley Murton, geolog som manövrerade en djuphavsfarkost försedd med kamera runt kratrarna, till BBC.

– De regnbågsfärgade mineralspetsarna och de fluorescerande blåtonerna från den mikrobiella mattan som täckte dem påminde inte om något jag tidigare har sett.

Gruvindustrin intresserad

Men det är inte bara vetenskapsmän och -kvinnor som är intresserad av upptäckten. Den väcker även uppmärksamhet inom gruvindustrin eftersom det i anslutning finns mineralfyndigheter som guld, silver, koppar och zink.

Forskare, som BBC har pratat med, varnar för att man i ett försök att utvinna mineraler på havsbotten riskerar att förstöra kratrarna – innan man ens är helt säker på vad som finns i dem.

Tidigare var de djupast belägna kratrarna som man kände till på fyra kilometers djup.

Här ligger
kratrarna

ANNONS