Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Adelsmannen för jämställdhetskamp i Riddarhuset – röstades ned av stor majoritet

Publicerad 2016-06-04

Adelsmannen Carl Lagercrantz är ordentligt trött på ålderdomliga traditioner och mansdominans på Riddarhuset.

För några år sedan tvingade han fram en feministisk debatt inom svensk adel.

I dag tog han återigen strid för att även kvinnor ska få representera sin adelsfamilj.

– Det är som ett rött skynke för de här gamla stötarna, säger Carl Lagercrantz till Aftonbladet.

För tre år sedan motionerade civilingenjören och fastighetsmäklaren Carl Lagercrantz, 80, om ”varannan damernas” i Riddarhuset, det vill säga att det skulle bli lika många kvinnor som män i det anrika adelsmötena.

Den gången blev han nedröstad.

Men nederlaget har inte påverkat hans strävan efter ökad jämställdhet.

”De har bara tjejbaciller”

Och i dag var det dags igen.

– Jag vill få in fler kvinnor. I börsnoterade företag har man funnit att de företag som har kvinnor i ledningen går bättre. De med kvinnor har större vinster medan de som bara har män går i konkurs och försvinner, säger Carl Lagercrantz till SVT Nyheter.

Dagens adelsmöte hölls på Riddarhuset i Gamla stan i Stockholm. I en av fyra motioner som Carl Lagercrantz lade fram föreslog han att även kvinnor ska kunna bli huvudmän för sina adelsätter, något som är omöjligt i dag.

– De har bara tjejbaciller, säger Carl Lagercrantz till Aftonbladet och skrattar.

– Det är som ett rött skynke för de här gamla stötarna, men den här motionen kan man säga är en mjukare variant än den förra.

”Droppen urholkar stenen”

Inför dagens omröstning var Carl Lagercrantz hoppfull.

– Jag tror att det är 50/50. Det räcker med en enkelt övervikt, så om 105 av de 208 som röstar för att en huvudman ska få utse sin efterträdare så har vi vunnit.

Men det blev tyvärr ett svidande nederlag.

– Det gick inte så bra tyvärr. Fem till tio personer röstade för min motion och 140 röstade emot eller inte alls, säger Carl Lagercrantz.

Han är besviken men har inte gett upp hoppet.

– Det är tre år till nästa gång, 2019, och man får ju hoppas att man är vid liv då. Jag fyller 81 år i sommar men känner mig ganska pigg, så jag ska nog hänga i. Gutta cavat lapidem, som man säger. Alltså att droppen urholkar stenen, inte genom sin tyngd utan genom att ständigt falla.

”Skamligt och omoraliskt”

Vem som representerar varje adelsfamilj kallas huvudman och är en titel som går i arv från äldste son till äldste son. Det slås fast i Riddarhusordningen från 1866:

”Huvudman är stam­fadern och efter honom äldste ättemannen av den ättegren, som i varje led varit äldre än någon av de övriga levande grenarna av ätten”.

Carl Lagercrantz representerar sedan 1974 sin ätt i Riddarhussalen, en plats som hans farfäder innehaft sedan 1600-talet. Han menar att frågan om jämställdhet är något som många i samhället kämpar för, och att det är god tid att även adeln moderniseras.

– Det är skamligt och omoraliskt att adeln behandlar kvinnor på det här sättet, men det är inte olagligt. Det är inte säkert att det är den äldste sonen som är den mest lämpade att föra ättens talan. Kanske är den skötsamma dottern, ett kusinbarn eller någon annan mer lämpad.

– När man talar om det säger alla att det är klart man är för jämställdhet, men så harklar de sig och säger att regementet, riddarhushusordningen, är en del av traditionen och något som ska värnas.

Hänvisar till tradition

Greve Gustaf Wachtmeister af Johannishus är Riddarhusdirektionens ordförande. Han förklarar för SVT att argumenten mot Lagercrantz har varit att Riddarhuset ska vara traditionsbärare.

– Det är naturligtvis en orättvisa i ett modernt samhälle, men vi anser att den är acceptabel i en historisk organisation som riddarhuset, säger han.

Men det ger Carl Lagercrantz inget för.

– Skitsnack. De bara drömmer sig tillbaka till den gamla tiden. Kvinnor fick allmän rösträtt år 1921. Varför i allsin dar hakade inte Riddarhuset på då? Bara för att det är en stor massiv dörr till Riddarhuset så ska väl inte lagarna hindras från komma in även dit.